Het Belang van Limburg

“Alles viel tegen bij deze werken”

- Mark DREESEN

De wegenwerke­n in het gehucht de Boyen in Stokkem hebben enkele maanden vertraging opgelopen, maar eind deze week worden de wegen weer verhard. “En de aannemer heeft beloofd dat voor Kerstmis de opritten naar de huizen ook klaar zijn”, zegt schepen Koen Sleypen (Vooruit), zelf een inwoner van de Boyen.

De Boyen ligt afgelegen, dicht bij de Maas en is via de Boyerweg vanuit Stokkem bereikbaar. “Het stadsbestu­ur had met Fluvius afgesproke­n de woonkern uit te rusten met gescheiden riolering, nieuwe nutsleidin­gen en een nieuw wegdek”, zegt schepen Chretien Van De Beek (Open Vld) van Openbare Werken. “In augustus 2018 zouden de werken klaar zijn. Helaas verliep dat anders.”

De aannemer stootte al vlug op onvoorzien­e omstandigh­eden. “Bij het verwijdere­n van het bestaande asfalt op de Boyerweg kwam een dikke laag kiezel aan de oppervlakt­e”, vertelt Sleypen. “De aannemer had verwacht dat de ondergrond zou bestaan uit zand. Op kiezel graven is moeilijk.

Koen SLEYPEN Schepen en inwoner de Boyen De boorden van de straat schoven steeds weg. Ook bij het aanleggen van de gescheiden rioolbuize­n schoven de straten steeds opnieuw dicht met kiezel. Op tal van plaatsen moesten extra leidingen van telefoon en elektricit­eit opnieuw aangelegd worden. Ook dat was niet voorzien in de planning. Op een gegeven moment werden de foute aansluitin­gsbuizen geleverd. Dit alles zorgde voor een vertraging van enkele maanden. Buren vroegen me wanneer de werken eindelijk klaar zouden zijn. De droge zomer zorgde bovendien voor heel wat stof in de Boyen. In mijn auto lagen zelfs altijd propere schoenen die ik aantrok om naar een schepencol­lege te gaan of een huwelijk te voltrekken.”

Eerste asfaltlaag

“Deze week zijn rond de huizen in de Boyen straten voorzien van een betonnen boord en een eerste laag asfalt”, zegt schepen Van De Beek. “Donderdag leggen we de eerste asfaltlaag op de Boyerweg. Dat is noodzakeli­jk want de bedrijven die asfalt verwerken sluiten rond Kerstmis een aantal weken. We willen dat de woonkern bereikbaar is in de winter. De betonboord­en en de toplaag op de Boyerweg zullen na januari 2019 uitgevoerd worden.”

“Ik waardeer het begrip van de bewoners van de Boyen”, zegt schepen Sleypen. De riolerings­werken kostten 1.350.000 euro, inclusief btw, de wegenwerke­n 340.000 euro. Omdat de werken gegund waren aan een vast tarief moet de stad geen meerkosten betalen. Ook de aannemer moet geen schadeverg­oeding betalen, omdat hij de extra onvoorzien­e omstandigh­eden kan bewijzen.

In mijn auto lagen altijd propere schoenen die ik aantrok om een schepencol­lege bij te wonen of een huwelijk te voltrekken

Cirkel

“Voor de werken viel alles tegen wat je je ook maar kon indenken”, aldus een medewerker van de uitvoerend­e firma. “Het gehucht ligt op een grote kiezelberg. Dat wisten we niet. Vele leveringen werden fout aangevoerd. Daarbij is de Boyen aangelegd in een cirkel. Steeds moesten vrachtwage­ns omrijden om aan de andere kant van de graafmachi­nes te geraken. We zijn blij voor de bewoners dat tegen het einde van deze week de woonkern weer bereikbaar is.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium