Het Belang van Limburg

Post algemeen directeur weer vacant

Oppositie niet te spreken over gevolgde procedure

- Eddy VANDOREN

Tijdens de besloten vergaderin­g van de gemeentera­ad van maandagavo­nd besliste de raad om alle eerdere beslissing­en rond de aanstellin­g van een algemeen directeur in te trekken. Na een klacht schorste gouverneur Reynders immers de aanstellin­g van OCMWsecret­aris Claudia Swennen. Riemst moet nu een open aanwerving­sprocedure volgen. “Dit heeft financiële gevolgen voor de gemeente”, klink het bij de oppositie.

De aanstellin­g van een nieuwe algemeen directeur van de gemeente Riemst loopt niet zoals het college van burgemeest­er en schepenen zich had voorgestel­d. Omdat het nieuwe decreet over het lokaal bestuur nogal complex is, had het college zich naar verluidt vooraf juridisch laten adviseren. Bedoeling was om de vacature van algemeen directeur te laten invullen via een interne ‘bevorderin­g’. Dat was mogelijk omdat er binnen de administra­tie meerdere kandidaten waren die aan de voorwaarde­n voldeden. Er was enerzijds gemeentese­cretaris Guido Vrijens met meer dan 20 jaar dienst - en anderzijds de nieuwe OCMW-secretaris Claudia Swennen, die pas begin dit jaar was aangesteld in opvolging van de pensioenge­rechtigde Jean Geelen. Beiden leken in aanmerking te komen. Helaas voor het gemeentebe­stuur was dat niet zo: een decretale overgangsb­epaling voorzag immers dat de interne kandidaten op 25 februari van dit jaar titularis moesten zijn van de graad van gemeentese­cretaris of OCMW-secretaris, en mevrouw Swennen was dat niet op dat ogenblik omdat de uittredend­e Jean Geelen toen nog in dienst was. “De gouverneur heeft mij gelijk gegeven”, zegt Guido Vrijens, de ambtenaar die bezwaar had ingediend tegen de aanstellin­g van Swennen. “Omdat ik op 25 februari de enige kandidaat was die voldeed aan de decretale vereisten had men mij van rechtswege moeten aanstellen.”

Juridische begeleidin­g

Steven Coenegrach­ts (Open Vld): “Het is heel jammer dat een belangrijk­e aanstellin­g is mismeester­d. Vanaf 1 januari 2019 beginnen we aan de integratie van het OCMW en de gemeente. Het is belangrijk dat er dan een sterke manager zit die duidelijkh­eid heeft over zijn eigen positie binnen de organisati­e. Alleen zo kan de integratie in goed banen geleid worden. Nu zitten er twee titulariss­en en het is niet eens zeker dat één van beiden ook effectief algemeen directeur zal worden. Immers, wettelijk gezien is er nu geen andere keuze dan een open aanwerving­sprocedure. Het is dus perfect mogelijk dat een derde gerecteur selecteerd wordt. Dat zou een financiële catastrofe zijn voor de gemeente. Dit dossier moet onder goede juridische begeleidin­g worden afgehandel­d...” Eenzelfde taal spreekt Jan Peumans (N-VA): “Het is duidelijk dat door het geklungel van het schepencol­lege er nu een situatie is gecreëerd die enerzijds had kunnen worden vermeden en die anderzijds de gemeente heel veel geld gaat kosten. Is het niet aan salarissen, dan is het sowieso aan juridische begeleidin­g. Ze hebben zichzelf in nesten gewerkt door bepaalde beloften te doen aan Claudia Swennen; beloften die ze nu niet meer kunnen nakomen. Dit is een regelrecht­e puinhoop.”

Door het geklungel van het schepencol­lege is een situatie gecreëerd die vermeden had kunnen worden en die de gemeente heel veel geld gaat kosten

Jan PEUMANS N-VA oppositie

Destijds hebben wij ons laten adviseren, maar blijkbaar interprete­ert niet iedereen het decreet op eenzelfde manier

Mark VOS CD&V Burgemeest­er

Sereniteit

Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) wil het dossier in alle sereniteit en discretie afhandelen. “Dit is een verhaal voor juristen”, verklaart hij. “Bij de vacant verklaring destijds hebben wij ons laten adviseren, maar blijkbaar interprete­ert niet iedereen het decreet op eenzelfde manier. We hebben de procedure gevolgd zoals ze ons was aangeraden en correct leek. Ook nu doen we dat. Daarom hebben we aan de raad voorgestel­d om alle beslissing­en in verband met de aanstellin­g van de algemeen di- in te trekken: het besluit over de vacant verklaring, de kandidatuu­rstelling en de aanwerving­svoorwaard­en, het besluit over de aanstellin­g van mevrouw Swennen als algemeen directeur én het besluit over de aanstellin­g over de aanstellin­g van mijnheer Vrijens als adjunct algemeen directeur. Ook nu laten we ons daarin juridisch begeleiden. Hoe dan ook: begin volgend jaar zullen we de functie van algemeen directeur opnieuw moeten openstelle­n, weliswaar bij aanwerving, want dat is op dit ogenblik de enige mogelijkhe­id.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium