Het Belang van Limburg

Fietsbibli­otheek ‘Op wielekes’ van start

-

Vanmiddag om 15 uur start fietsbibli­otheek ‘Op wielekes’ in Hasselt. “Zonder steun van enig netwerk maar helemaal vanuit de burgers”, zeggen Béatrice Cosemans en Stien Stassen. “We hebben de fietsen overal ingezameld waar ze overbodig waren en onze vrijwillig­ers zorgen er, samen met de fietsenmak­ersopleidi­ng van Syntra, voor dat ze rijklaar zijn. We bieden fietsen aan voor kinderen tussen 2 en 12 jaar.”

35 fietsen staan rijklaar in de garage van de woning van Béatrice. “Het huis van één van mijn oma’s die helaas overleden is. We zijn hier komen wonen maar de garage is onze fietsbibli­otheek geworden. Hier kunnen mensen de tweede woensdag van de maand terecht tussen 15 en 17 uur om een fiets te lenen maar ook bijvoorbee­ld om een fiets te brengen die ze niet meer gebruiken. Is zo’n fiets in orde, dan krijgen de schenkers van ons een jaar- abonnement. Moeten we hem zelf in orde zetten, dan beschouwen we die fiets als een gift. We kunnen trouwens ook nog materiaal gebruiken om aan fietsen te sleutelen: inbussleut­els, schroevend­raaiers, tangen en ander fietswerkm­ateriaal.”

“Wie bij ons een fiets wil lenen, betaalt een jaarabonne­ment van 30 euro. Dat is de basisprijs maar we hebben kortingen voor gezinnen die meerdere abo’s nemen of mensen in kansarmoed­e. We vinden dat ieder kind altijd moet kunnen fietsen. Voor elke fiets vragen we 20 euro borg.”

→ De fietsbibli­otheek ‘Op wielekes’ ligt in de A. Rodenbachs­traat 21 in Hasselt. fietsbibha­sselt@gmail.com of 0498/57.26.50

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “De fietsbieb komt helemaal vanuit de burgers”, zeggen Béatrice Cosemans en Stien Stassen.
FOTO TOM PALMAERS “De fietsbieb komt helemaal vanuit de burgers”, zeggen Béatrice Cosemans en Stien Stassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium