Het Belang van Limburg

Lieven Scheire wint Wablieft-prijs

Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, reikte gisteren in Mechelen hun jaarlijkse Wablieftpr­ijs uit aan televisiem­aker en wetenschap­per Lieven Scheire. De jury was onder de indruk van de manier waarop hij wetenschap toegankeli­jk maakt bij een breed p

- Ward BOSMANS

Voor de 21ste keer werd de Wablieft-prijs uitgereikt. Met de prijs bekroont Wablieft projecten, organisati­es of personen die duidelijke taal gebruiken om informatie voor iedereen toegankeli­jk te maken. Bij de winnaars vinden we onder meer namen als Frank De- boosere, Dimitri Leue, Goedele Liekens, Vincent Kompany, Jan Hautekiet, Jill Peeters en het Antwerpse Red Star Line Museum. De opvolger voor VRT-journalist Chris De Nijs, die vorig jaar de Wablieft-prijs won, werd gekozen uit drie genomineer­den. ‘Project Kruid’ is een initiatief dat dit jaar werd opgestart door de Hoge Raad voor Justitie. Zij willen dat alle juristen in de toekomst duidelijke taal gaan gebruiken. De tweede nominatie was voor alle lesgevers die klare taal onderwijze­n, ongeacht het vak dat ze geven. Zij leren hun leerlingen hoe ze duidelijk kunnen spreken of schrijven. De meest bekende van de drie genomineer­den is ongetwijfe­ld Lieven Scheire. In de programma’s die hij presenteer­t, zoals ‘Team Scheire’ en ‘Scheire en de Schepping’, maakt hij wetenschap toegankeli­jk voor iedereen. Hij legt de wonderen van de natuur uit in een duidelijke taal. Daarom werd hij dit jaar tot winnaar uitgeroepe­n. Volgens Lynn Claerhout, woordvoers­ter van Wablieft, was de jury vooral gecharmeer­d door het grote effect dat hij bereikt met de manier waarop hij moeilijke thema’s aanbrengt bij een groot publiek. Lieven Scheire kon jammer genoeg niet aanwezig zijn om zijn prijs af te halen maar reageerde blij verrast. “Het is een grote eer voor mij om de Wablieft-prijs te winnen, zeker als je het rijtje van winnaars ziet waar ik tussen kom te staan. Ik wil zeker ook de andere twee genomineer­den felicitere­n met de inspanning­en die ze doen voor klare taal.”

Bazart speelt “intieme shows” in AB

Cher komt naar Sportpalei­s

Voor het eerst in veertien jaar komt Cher opnieuw naar ons land. De 72-jarige wereldster heeft met ‘Dancing Queen’ een nieuwe plaat uit en stelt die volgend jaar op 28 september voor in het Antwerps Sportpalei­s. De saus voor haar album haalde Cher bij de tweede ‘Mamma Mia’-film, waarin ze een rol speelt. Naast klassieker­s als ‘Believe’ staan dus ook enkele ABBA-covers op het menu. In 2004 deed Cher nog een afscheidst­our, maar na jaren als vaste klant in Las Vegas trekt de Amerikaans­e nu toch weer op wereldtour­nee. Die heet toepasseli­jk ‘Here we Go Again’. Tickets zijn vanaf vrijdag te koop. Bazart (foto) krijgt er maar niet genoeg van. Na een tweede album, een eigen docu en concerten in het Sportpalei­s en op Pukkelpop staan Mathieu Terryn, Simon Nuytten en Oliver Symons volgend jaar op 20 en 21 april in de AB. Twee, naar Bazart-normen, intieme shows in de concerttem­pel waar het voor de jongens allemaal begon. Bij de grote doorbraak met ‘Goud’ verkochten ze er in 2016 al drie avonden op rij uit.

Fans die erbij willen zijn, kruipen vrijdag maar beter op tijd achter hun laptop: de ticketverk­oop start om 10 uur.

 ?? Foto REUTERS ?? De 72-jarige Cher.
Foto REUTERS De 72-jarige Cher.
 ??  ?? Lieven Scheire is momenteel op Canvas te zien in ‘Team Scheire’. FOTO © VRT - SOFIE SILBERMANN
Lieven Scheire is momenteel op Canvas te zien in ‘Team Scheire’. FOTO © VRT - SOFIE SILBERMANN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium