Het Belang van Limburg

VIER DODEN BIJ TERREUR OP KERSTMARKT IN STRAATSBUR­G

Europarlem­entslid Hilde Vautmans schuilt met veertig Truienaren in restaurant

- Jesse VAN REGENMORTE­L/ Tommy HUYGHEBAER­T

Bij een schietpart­ij op de kerstmarkt in Straatsbur­g, de ‘kersthoofd­stad’ van Frankrijk, zijn volgens politiebro­nnen vier doden en een tiental gewonden gevallen. De dader, een man van 29, stond bij de veiligheid­sdiensten bekend als geradicali­seerd. De antiterreu­reenheid van het parket van Parijs voert het onderzoek.

“Ik was mijn klanten aan het bedienen. Ik hoorde een knal, en toen ik buiten ging kijken, zag ik een lichaam liggen, bebloed”, zei Jonathan, ober in een Straatsbur­gs restaurant, gisteravon­d op het Franse nieuws. “En ik zag een man weglopen met een wapen in zijn hand. Hij sloeg een straat in, waarna ik nog een aantal schoten hoorde. Ik heb alle klanten gezegd dat ze op de grond moesten liggen. Een vrouw zei dat het haar man was die was neergescho­ten.” Op beelden van bewakingsc­amera’s was een enkele schutter te zien, met een handvuurwa­pen en een mes, die op de kerstmarkt om zich heen schoot. De prefectuur van de regio Grand Est stuurde gisteravon­d even over tien een communiqué uit waarin sprake was van een “individu” dat verschille­nde schoten loste in de Rue des Orfèvres. Daarbij vielen minstens dertien slachtoffe­rs. Politiebro­nnen hadden het in enkele Franse media over vier doden. De schutter kon snel door de autoriteit­en geïdentifi­ceerd worden. Het gaat om een man van 29 die geboren is in Straatsbur­g en die een Fiche S had. Hij stond op de radar van de staatsveil­igheid voor radicalise­ring. Zijn woning werd gisterocht­end nog doorzocht in verband met andere feiten. Volgens sommige bronnen werden daar granaten gevonden. Mogelijk triggerde die huiszoekin­g de aanslag van gisteravon­d.

Bij het ter perse gaan was op de man nog altijd op de vlucht. Hij zou bij zijn schietpart­ij zelf gewond zijn geraakt toen een militair het vuur opende.

Paniek in de stad

Emmanuel Foulon, een Belg die werkt als woordvoerd­er bij het Europees Parlement, hoorde de schoten vanuit een restaurant op een boogscheut van de plaats waar de slachtoffe­rs vielen. “Er brak paniek uit. Mensen gingen op de grond liggen. De toegesneld­e agenten gaven het bevel om de deuren te sluiten en de gordijnen dicht te houden.”

De politie evacueerde even na acht uur meteen de kerstmarkt, het stadscentr­um werd afgesloten en aanwezigen werd gevraagd zich te verbergen in restaurant­s en bars. In de ziekenhuiz­en van de stad werd het Plan Blanc afgekondig­d.” Dat is het noodplan voor de hulpdienst­en in geval van een aanslag, epidemie of natuurramp. Op het moment van de feiten was een zitting van het Europees Parlement aan de gang. Het parlements­gebouw werd hermetisch afgesloten.

De kerstmarkt van Straatsbur­g is een van de grootste in Europa. Ze trekt elk jaar zowat twee miljoen bezoekers en wordt zwaarbewaa­kt, omdat ze in het verleden al meermaals genoemd werd als potentieel terreurdoe­lwit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium