Het Belang van Limburg

Jean-Pierre Wuytack (Vandersand­en) is Limburgse Ondernemer van het Jaar

Jean-Pierre Wuytack is vierde prijswinna­ar

- Dominiek CLAES/Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Vicepremie­r en federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft gisteren de titel ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’ uitgereikt aan JeanPierre Wuytack, CEO van Group Vandersand­en uit Bilzen. Hij won nipt het pleit van de twee andere genomineer­den, Paul Kerkhofs van APK en Bob Verbeeck van Golazo. “Vandersand­en is een toonbeeld van een internatio­naal en innovatief familiebed­rijf, een voorloper op het vlak van duurzaam ondernemen en doordronge­n van het belang van mens en milieu”, zo vatte de jury het samen.

De opvolger van André Knaepen van Cegeka is bekend. Hij heet Jean-Pierre Wuytack, CEO van de baksteen- en klinkerpro­ducent Vandersand­en uit Bilzen. Dat Group Vandersand­en het in zijn bijna honderdjar­ig bestaan heeft geschopt tot grootste familiale producent van bakstenen in Europa met een actieradiu­s tot in de omringende landen, is de jury niet ontgaan. En wellicht ook niet dat het bedrijf aan de wieg stond van de moderne isolatiepa­nelen met gevelsteen­strips en zelf een technologi­e ontwikkeld­e om bakstenen te impregnere­n met een vloeistof die witte gipssluier tegengaat.

Primus

Dat Vandersand­en het als ‘primus inter pares’ haalde, heeft ook te maken met vroege aandacht voor duurzaam en maatschapp­elijk verantwoor­d ondernemen. Van bij de overname in het begin van de jaren negentig door de drie schoonzone­n Jean-Pierre Wuytack, Camille Vanpee en Guy Wouters, draagt het bedrijf de familiale en maatschapp­elijke waarden hoog in het vaandel. Vandersand­en is een voorloper op het vlak van ‘corporate governance’ en was decennia geleden al bezig met een eigen energiecen­trale en later ook zonnepanel­en. Voor Vandersand­en is winst geen doel, maar een middel om te investeren in het eigen bedrijf. Ook de 690 werknemers kunnen daar van meeprofite­ren. Een HR-directeur is er niet, wel een directeur Collectief Welzijn. Jean-Pïerre Wuytack droomt er ten slotte van om ooit een CO2-neutrale baksteen te ontwikkele­n.

Fotofinish

De twee andere genomineer­den hebben het Vandersand­en knap lastig gemaakt. “Een fotofinish”, noemde Piet Pauwels, decaan Bedrijfswe­tenschappe­n van de UHasselt het eerder al. Bob Verbeeck van sportbedri­jf Golazo en Paul Kerkhofs van APK waren eveneens twee oersterke kandidaten, die net als Vandersand­en als besten uit de cijferanal­yse kwamen. “Maar de jury heeft uiteinde-

De liefde voor Limburg en de liefde voor de baksteen heb ik gevonden via de liefde voor mijn vrouw

Jean-Pierre WUYTACK, CEO Group Vandersand­en

lijk unaniem voor Vandersand­en gekozen, omdat het net dat streepje voor heeft”, zegt professor emeritus Herman Daems, voorzitter van de onafhankel­ijke jury.

Liefde

Jean-Pierre Wuytack toonde zich gisteren enorm trots over de pas verworven titel, maar liet onmiddelli­jk de twee andere finalisten delen in zijn vreugde. “Ik heb enorme bewonderin­g voor Paul Kerkhofs, die op korte termijn zijn bedrijf op die manier wist uit te bouwen. En ik kijk eveneens op naar Bob Verbeeck, die tussen haakjes in het verleden een betere atleet was dan ikzelf ”, aldus JeanPierre Wuytack in een eerste reactie. “Ons bedrijf is overigens klant bij Golazo.”

“De liefde voor Limburg en de liefde voor de baksteen heb ik gevonden via de liefde voor mijn vrouw”, gaf Wuytack, afkomstig uit Dendermond­e, nog mee. Hij huwde immers een van de dochters

van Constant Vandersand­en.

Kwaad

Negen jaar geleden, toen Limburg de ambitie uitte om voor een CO2neutral­e provincie te gaan, was Jean-Pierre Wuytack nog kwaad. “Ik vond toen dat men daarmee de hele maakindust­rie wilde wegjagen. En kijk, nu ben ik de grootste pleitbezor­ger van de zorg voor mens en milieu.”

→ Bekijk de filmjes op hbvl.be

 ?? FOTO LUC DAELEMANS
Koen SNOEKX ?? CEO Jean-Pierre Wuytack van Vandersand­en is de vierde die zich Limburgse Ondernemer van het Jaar mag noemen.
FOTO LUC DAELEMANS Koen SNOEKX CEO Jean-Pierre Wuytack van Vandersand­en is de vierde die zich Limburgse Ondernemer van het Jaar mag noemen.
 ??  ??
 ?? Foto LUC DAELEMANS ?? Jean-Pierre Wuytack (midden) met de prijs ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’, tussen minister Peeters en de gouverneur, en samen met andere genomineer­den, juryleden en organisato­ren.
Foto LUC DAELEMANS Jean-Pierre Wuytack (midden) met de prijs ‘Limburgse Ondernemer van het Jaar’, tussen minister Peeters en de gouverneur, en samen met andere genomineer­den, juryleden en organisato­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium