Het Belang van Limburg

“Limburgs overlegmod­el moet overeind blijven”

Spa Limburg wil niet gepasseerd worden in provincial­e dossiers en intercommu­nales

- Yves LAMBRIX

“Ik roep de meerderhei­dspartijen CD&V, Open Vld en N-VA uitdrukkel­ijk op om het Limburgse overlegmod­el overeind te houden. Het zou nefast zijn voor deze provincie om sp.a als derde grootste partij te passeren als het over belangrijk­e dossiers en de verdeling van mandaten in intercommu­nales gaat.” Dat zegt Limburgs sp.a-voorzitter Alain Yzermans.

“Als het erop aankomt, sluiten de Limburgse politieke partijen de rangen, trekken ze aan hetzelfde zeel en halen ze elke keer opnieuw hun gram.” Het is een opmerking die de voorbije drie decennia in politiek Brussel geregeld heel wat wrevel opwekte. Het Toekomstco­ntract na de mijnsluiti­ngen, de uitbouw van de UHasselt en het SALK na de sluiting van Ford Genk zijn maar enkele voorbeelde­n. Door nauwe samenwerki­ng van sterke leiders als Theo Kelchterma­ns en Leo Delcroix (beiden CD&V), Paul Butenaerts en Steve Stevaert (beiden sp.a), en Patrick Dewael en Jaak Gabriels (beiden Open Vld) kreeg politiek Limburg de voorbije 30 jaar in Brussel nagenoeg alle belangrijk­e projecten doorgedruk­t.

“Onder druk”

Volgens provinciaa­l sp.a-voorzitter Alain Yzermans staat dit unieke Limburgse overlegmod­el opnieuw onder druk. “Of het nu over belangrijk­e mobiliteit­sdossiers, over de LRM, over SALK of over de verdeling van de mandaten in de intercommu­nales ging, de voorbije zes jaar zijn de vier grote partijen daar altijd over gaan samenzitte­n. Dat CD&V, sp.a en Open Vld de deputatie vormden en N-VA in de oppositie zat, deed daar weinig toe”, zegt Yzermans. “Vandaag heb ik een aanvoelen dat dit niet meer vanzelfspr­ekend is. Informele gesprekken doen me dit besluiten. Akkoord, sp.a zit in de provincier­aad in de oppositie, maar het zou van weinig tact en hoffelijkh­eid getuigen om ons zomaar uit te sluiten.” Alain Yzermans verwijst naar de verkiezing­suitslag van 14 oktober. “Met 15,4 procent is sp.a de derde grootste partij van Limburg. We zitten in 18 van de 42 meerderhed­en, leveren 180 raadsleden en vijf burgemeest­ers. In het belang van Limburg kan je zo’n partij niet zomaar aan de kant zetten.”Naar de oorzaak heeft de sp.a-voorzitter het raden. “Mogelijk heeft de vorming van de coalities na 14 oktober een rol gespeeld.” Yzermans heeft dan ook een boodschap voor zijn Limburgse collega-partijvoor­zitters Steven Matheï (CD&V), Jos Lantmeeter­s (N-VA) en Mark Vanleeuw (Open Vld): “Laten we samen aan tafel zitten. En als er dingen zwaar op de maag liggen, moeten die worden uitgesprok­en. Maar laten we alstublief­t dat befaamde Limburgse overlegmod­el overeind houden, in het belang van de toekomst van deze provincie.”

 ?? Foto SD ?? Provinciaa­l sp.a-voorzitter Alain Yzermans
Foto SD Provinciaa­l sp.a-voorzitter Alain Yzermans

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium