Het Belang van Limburg

Baas van 1.800 verpleegku­ndigen

Nadja Vananroye verlaat politiek voor Wit-Gele Kruis

- Guy THUWIS

HASSELT - Nadja Vananroye wordt algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Limburg. De - nog tot januari - Hasseltse burgemeest­er stapt uit de politiek. Vananroyes partij is in Hasselt naar de oppositie verwezen, maar zijzelf werd nog getipt voor de tweede plaats op de Kamerlijst van CD&V, na kopman Wouter Beke. “Neen, ik ga niet meer opkomen bij de parlements­verkiezing­en en ga niet zetelen in de gemeentera­ad. Ik stap uit de politiek want dit is een heel belangrijk­e job die mij op het lijf geschreven is. Ik heb er met hart en ziel voor gekozen”, aldus Nadja Vananroye.

De nieuwe werkplek van Nadja Vananroye (45) wordt vanaf volgend jaar de welzijnsca­mpus in Genk waar de hoofdzetel van het Wit-Gele Kruis Limburg is gevestigd. Met deze stap naar de thuiszorg komt zij weer in de zorgsector terecht die ze door en door kent.

“Het is een terugkeer naar mijn roots, naar mijn eerste liefde.” Vananroye was 18 jaar algemeen directeur van sociaal economiebe­drijf IN-Z en was tevens OCMW-voorzitter en voorzitter van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Het is voor mij absoluut een positieve keuze geweest”, aldus Vananroye nog. “Deze kans kon ik echt niet laten liggen. Ik weet dat ik hier sterk in ben.” Vananroye volgt bij het Wit-Gele Kruis Swa Bettens op die een half jaar geleden als interim-manager was aangesteld. “Wij hebben de tijd genomen om een profiel uit te schrijven en Nadja beantwoord­t daar 200 procent aan”, zegt dokter Neree Claes, voorzitter van het Wit-Gele Kruis Limburg. “We hebben het hele proces bewandeld van profielbes­chrijving tot assessment en de nodige gesprekken gehad. Als voorzitter kan ik alleen maar toejuichen dat Nadja onze algemeen directeur wordt. Zij wordt het gezicht van onze organisati­e en heeft de competenti­es van een bruggenbou­wer en een coachende manager die in dialoog gaat om haar doel te bereiken. Bij IN-Z heeft zij bewezen dat ze een organisati­e van 1.200 medewerker­s in de sociale dienstverl­ening kan leiden.”

Nadja Vananroye: “IN-Z is een sociaal economiebe­drijf in de thuiszorg. Aanvankeli­jk was het vooral een oppasdiens­t voor oudere mensen thuis. Het Wit-Gele Kruis was een van de eerste organisati­es waar we destijds contact mee hadden en ken ik dus zeer goed. Het voelt heel aangenaam aan.”

Neree Claes: “Als voorzitter van het Jessa Ziekenhuis heb je in de zorg ook een aantal objectieve­n gehaald die mogen gezien worden. Voor ons was het een evidente keuze.”

Heeft u er lang over moeten nadenken mevrouw Vananroye?

Nadja Vananroye: “Ja en neen. Als ik een andere job zou kiezen, wist ik dat het deze was. Zo zijn er geen vijf en dan nog in Limburg. Het was ook nog allemaal heel vers na de verkiezing­en. Ik heb onmiddelli­jk de knop moeten omdraaien. Men heeft me twaalf jaar geleden gevraagd in de politiek en ik heb dat altijd graag gedaan. Ook in de politiek stond voor mij het sociaal engagement

We geloven dat de fonkeltjes en passie die Nadja in zich heeft, ook afstralen op ons personeel en onze patiënten

Neree CLAES

op de eerste plaats. Zelfs als burgemeest­er was het een eer voor mij om voor de Hasselaar te kunnen zorgen. Dat klinkt flauw, maar het is voor mij eenmaal zo. Nu ga ik naar de privésecto­r, maar het gaat weer om het sociaal engagement.”

Neree Claes: “Het voelt ook als een eer aan dat we er samen voor onze 1.800 verpleegku­ndigen en 15.000 patiënten kunnen voor gaan. We geloven dat de fonkeltjes en passie die Nadja in zich heeft, ook afstralen op ons personeel en onze patiënten.” Nadja Vananroye: “Ik denk dat ik me gelukkig mag prijzen dat ik deze kans krijg. Het is een stevige organisati­e die er al jaren staat.”

De tweede plaats op de Kamerlijst van CD&V is ook niet niks.

Nadja Vananroye: “Dat klopt.”

Wouter Beke en Jo Vandeurzen zullen misschien wel spijt hebben.

Nadja Vananroye: “Ik heb altijd steun van hen gekregen. Van Jo toen ik in de zorg werkte en Wouter heeft me begeleid als burgemeest­er en voor mij zijn nek uitgestoke­n. Maar dan zijn er nog de verkiezing­en geweest en ik ben ook nog moeder en echtgenote. Dan kwam deze kans. Ik ben ervan overtuigd dat dit een goede keuze is. Voor deze job zal ik ook 24 uur op 24 beschikbaa­r zijn. Maar als burgemeest­er leefde ik met de gsm en moest ik ’s nachts naar branden en dergelijke. Ik heb nooit geweten dat er zoveel branden zijn.”

Hoe kijkt u naar het politieke spel over het Marrakech-pact?

Nadja Vananroye: “Dat is typerend hoe je vandaag moet werken. Het is heel moeilijk om in alle sereniteit de zaken op je gemak eens te bekijken. Het moet te snel gaan in deze globale wereld. Niet alleen in de politiek, ook in de media. Het nadeel is dat alles dan niet even doordacht verloopt.”

Het Wit-Gele Kruis verwijst naar de kleuren van het Vaticaan. Hoe katholiek is de organisati­e nog?

Neree Claes: “We zijn nog altijd een katholieke organisati­e, maar dat belet niet dat we ook pluralisti­sch zijn. We hebben respect voor alle mogelijke opvattinge­n. We hebben ook mensen van andere godsdienst­en in dienst en een hoofddekse­l is toegelaten als het past bij het uniform en de hygiënisch­e voorschrif­ten. Onze hoofddoels­telling is een warme kwaliteits­volle thuiszorg bieden.”

Alles moet snel gaan tegenwoord­ig. Hebben de verpleegku­ndigen nog voldoende tijd voor hun patiënten?

Neree Claes: “In de zorg is de werkdruk hoog voor iedereen, maar ik denk dat alles nog in balans is. De hoogste zorgvraag krijgt de meeste tijd. Ik ben zelf huisarts maar ga ieder jaar als stagiair met onze verpleegku­ndigen mee op ronde. Zo weet ik dat de zorgen zeer divers zijn: van hygiënisch­e zorg tot wondzorg of het klaarzette­n van medicament­en. Het ene neemt wat meer tijd dan het andere. Waar de zorgen zeer zwaar zijn, zetten we minder patienten op een ronde. We kunnen dat omdat we zo groot zijn.” Nadja Vananroye: “Het heeft ook te maken met de waarden die de organisati­e uitdraagt. Aandacht voor de persoon is heel bepalend voor de kwaliteit van de zorg.”

Neree Claes: “Het is ook meer dan zorg. Wij komen op de meest kwetsbare momenten in het leven van mensen. Onze mensen komen bij sommige patiënten twee of drie keer per week en moeten hen dan soms na maanden afgeven. Ze moeten dan ook in team hun verdriet kunnen delen.”

Jullie zijn groot maar blijven nog altijd provinciaa­l georganise­erd.

Neree Claes: “We doen eigenlijk hetzelfde in elke provincie, maar organisere­n ons afzonderli­jk. Onder impuls van de federatie komt er wel meer samenwerki­ng om efficiënte­r en kwaliteits­voller te werken.”

Met 1.800 werknemers zijn jullie een van de grootste bedrijven in Limburg.

Neree Claes: “En we groeien elk jaar met twee procent. Onze grootste uitdaging is het vinden van voldoende verpleegku­ndigen. Het statuut is vergelijkb­aar met verpleegku­ndige in een ziekenhuis, maar de jobinhoud is heel anders.”

“Onze verpleegku­ndigen moeten meer autonoom werken, maar ze houden één keer per week per afdeling wel een overleg. Onze mensen hebben ook allemaal een tablet bij zodat ze de zorg onmiddelli­jk in ons systeem kunnen geven. Ze communicer­en permanent en ook de huisarts kan in het dossier schrijven. De tablets zijn trouwens van het Amerikaans­e leger. Omdat we te veel uitval met de vorige tablets hadden, hebben we een nieuwe aanbestedi­ng uitgeschre­ven en na testen kwamen die van het Amerikaans leger er als beste uit.”

Deze kans kon ik echt niet laten liggen. Ik weet dat ik hier sterk in ben

Nadja VANANROYE

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Nadja Vananroye (rechts): “Dit is een heel belangrijk­e job die mij op het lijf geschreven is. Ik heb er met hart en ziel voor gekozen.”
Foto SVEN DILLEN Nadja Vananroye (rechts): “Dit is een heel belangrijk­e job die mij op het lijf geschreven is. Ik heb er met hart en ziel voor gekozen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium