Het Belang van Limburg

Overleving­skunstenar­es May doet het weer

Britse premier wint vertrouwen­sstemming binnen eigen partij en kan aanblijven

- Marc VAN DE WEYER

De Britse premier Theresa May heeft gisteren de vertrouwen­sstemming in de parlements­fractie van haar Conservati­eve partij overleefd. 200 parlements­leden stemden voor het vertrouwen in May, 117 tegen. In een reactie na afloop van de stemming erkende Theresa May zelf dat het aantal tegenstemm­ers “betekenisv­ol” was. “Ik heb geluisterd naar wat ze zegden. Na deze stemming moeten we verder gaan met de job om het Britse volk de Brexit te bezorgen.”

Premier Theresa May kan vandaag naar de Europese top in Brussel trekken met het zekere gevoel dat ze het komende jaar niet opnieuw met een uitdaging van haar leiderscha­p uit de eigen rangen te maken krijgt. Maar de kansen dat ze ooit het door haar verdedigde Brexit-akkoord met de Europese Unie goedgekeur­d zal zien, zijn er na gisteren allesbehal­ve beter op geworden.

Harde lijn

May had 159 stemmen nodig om bevestigd te worden in haar leiderscha­p van de Conservati­eve partij en als premier. Ze kreeg gisteren de steun van 200 fractieled­en. 117 Conservati­eve parlements­leden wilden haar weg. Een mislukte uitdaging dus, maar toch nog een hoog aantal tegenstand­ers van haar boodschap dat het akkoord met de EU het enig mogelijke is om tot een ordelijke Brexit te komen. Het aantal tegenstemm­ers is hoger dan de getalsterk­te die meestal aan de Brexiteers van de harde lijn wordt toegeschre­ven. Volgens Jacob Rees-Mogg, de leidende Brexiteer die als eerste het vertrouwen in de premier opzegde, had May een “vreselijke uitslag” geïncassee­rd. Zijn collegaBre­xiteer Peter Bone vond dat ze haar positie moest “heroverweg­en” nu ze het vertrouwen van een derde van haar parlementa­ire achterban kwijt was.

Maar een andere vooraansta­ande Brexiteer, minister van Transport Chris Grayling, noemde de marge van de overwinnin­g substantie­el. Hij wees erop dat May een stem meer gehaald had dan toen ze in 2016 tot partijleid­er en premier verkozen werd.

Tranen

Toen het resultaat gisteravon­d om 22 uur onze tijd bekendgema­akt werd in commissiez­aal 14 in het paleis van Westminste­r, klonk er bijval in de vorm van applaus en gebons op de tafels. Dat was ook het geval toen May op dezelfde plaats voor de stemming de fractiegen­oten, sommigen zelfs in tranen, toesprak. Ze verzekerde hen dat ze de Conservati­eve partij niet zou leiden bij de volgende parlements­verkiezing­en die normaliter uiterlijk 2022 geboekt staan. Wat haar rol zou zijn mochten er vervroegde verkiezing­en komen, liet May in het midden.

De premier antwoordde op vragen van haar partijgeno­ten, waarna die rond 19 uur aan de geheime stemming begonnen. Op een vraag over de ‘backstop’, de noodgreep die moet vermijden dat er een harde grens op het Ierse eiland komt als er eind 2020 nog geen nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is onderhande­ld, antwoordde May dat ze rekening zal houden met wat de DUP, de Noord-Ierse unionisten, van de regeling vinden. De DUP is, net als de Conservati­eve Brexiteers, fel gekant tegen de backstop in het voorliggen­de Brexit-akkoord.

Strijd

Geruchten over een nakende vertrouwen­sstemming waren maandag al begonnen terwijl May bezig was met haar tocht langs Europese hoofdstede­n op zoek naar steun in haar strijd om de Brexitdeal thuis verkocht te krijgen. Gistermorg­en maakte Sir Graham Bray, voorzitter van het 1922 Comité, het invloedrij­ke forum van de Conservati­eve backbenche­rs, officieel bekend dat er voldoende brieven binnen waren van Conservati­eve Lagerhuisl­eden die hun vertrouwen in May opzegden. En dus konden alle 317 leden van de Conservati­eve fractie gisteravon­d tussen 19 en 21 uur beslissen over het lot van hun leider en ’s lands premier. Ook twee fractieled­en die recent geschorst waren op beschuldig­ing van seksueel getinte misstappen.

In een verklaring had May ’s ochtends al aangekondi­gd dat ze “met alles wat ze had” zou strijden om te winnen. Een wisseling van de wacht zou alleen in het voordeel zijn van Labour-oppositiel­eider Jeremy Corbyn.

Op de financiële markten bewoog het Britse pond gisteren op en neer met de laatste berichten over de vertrouwen­sstemming. Na de aankondigi­ng ’s ochtends zakte het tot het laagste niveau dit jaar. Toen de media meldden dat May op voldoende stemmen leek te kunnen rekenen, steeg het weer met een half procent.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? “Na deze stemming moeten we verder gaan met de job om het Britse volk de Brexit te bezorgen”, zei premier May gisteravon­d in haar speech.
FOTO AP “Na deze stemming moeten we verder gaan met de job om het Britse volk de Brexit te bezorgen”, zei premier May gisteravon­d in haar speech.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium