Het Belang van Limburg

MICHEL II LIGT VOLLEDIG LAM

Vrees voor maandenlan­ge politieke stilstand

- Timmie VAN DIEPEN/Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De minderheid­sregering Michel II dreigt een doodgebore­n kind te worden. In de Kamer bleek de politieke patstellin­g gisterenav­ond compleet. De oppositie, N-VA incluis, eist dat er tegen dinsdag een regeerverk­laring én vertrouwen­sstemming komt, voor ze ook maar wil praten over gedoogsteu­n. Premier Michel blijft dat weigeren. Er wordt gevreesd voor een maandenlan­ge politieke stilstand.

Zo snel Michel afgelopen weekend zijn minderheid­sregering vormde, zo snel dreigt zijn nieuwe kabinet al zijn slagkracht te verliezen. De eerste minister weigerde gisteren in de Kamer om een nieuwe regeerverk­laring af te leggen en het vertrouwen te vragen voor zijn minderheid­skabinet, omdat het volgens hem niet om een nieuwe regering gaat.

Via een motie van de PS, die opvallend genoeg ook gesteund werd door de N-VA, eiste een meerderhei­d daarop dat de premier volgende week dinsdag toch een regeerverk­laring aflegt en het vertrouwen vraagt. Als Michel dinsdag opnieuw het vertrouwen weigert te vragen, volgt er mogelijk een motie van wantrouwen, waarin de oppositie officieel haar steun aan de regering opzegt. Aangezien niemand zin lijkt te hebben in nieuwe verkiezing­en rest Michel dan enkel de keuze of hij wil voortploet­eren, dan wel naar de koning wil gaan om zijn ontslag aan te bieden. In beide gevallen dreigt een maandenlan­ge politieke stilstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium