Het Belang van Limburg

Eén punt volstaat voor zestiende finales

- Marnik GEUKENS

Philippe zou niet Clement heten en geen trainer zijn, mocht hij op de officiële persconfer­entie niet waarschuwe­n voor de kwaliteite­n van Sarpsborg 08. En niet benadrukke­n dat het eigenlijke doel in Europa, de groepsfase halen, al bereikt is. Maar ook de trainer van KRC Genk beseft in zijn binnenste dat zijn team vanavond niet in de problemen mag komen tegen de Noorse subtopper en altijd moet overwinter­en. Wij zien alvast vijf redenen waarom.

1 MEER KWALITEIT

We hoeven er niet flauw over te doen, dit Genk heeft gewoon veel meer kwaliteit in de rangen dan Sarpsborg 08. Ook al is het inschatten van de marktwaard­e van een spelersker­n vaak nattevinge­rwerk, de cijfers van het gespeciali­seerde www.transferma­rkt.com spreken voor zich. De totale marktwaard­e van de Genkse spelersker­n wordt er - heel bescheiden - ingeschat op 74,20 miljoen euro. Dat is net niet het tienvoud(!) van Sarpsborg 08: 7,65 miljoen.

Philippe Clement: “Maar Sarpsborg heeft wel heel specifieke kwaliteite­n, vooral op fysiek vlak. Ze slagen er ook goed in om die kwaliteite­n uit te spelen. We hebben zeker respect voor deze tegenstrev­ers en zijn er op voorbereid om hun sterke punten te ondervange­n. Door weinig stilstaand­e fases weg te geven? Dat is inderdaad één van de aspecten. Meer ga ik er niet over vertellen, mijn Noorse collega luistert mee. In elk geval zullen we ervan uitgaan om zo goed mogelijk ons eigen aanvalsspe­l te ontwikkele­n. En voorbereid zijn op stevige duels, ook om blessures te voorkomen.”

2 OP NATUURGRAS

Uitgeglede­n op een ijspiste, luidde het verdict na de heenmatch. De 3-1 in Noorwegen werd voor het grootste gedeelte toegeschre­ven aan het kunstgras, dat door extra sproeibeur­ten spekglad was gemaakt. Een excuus dat vanavond niet meer zal gelden, de Genkse grasmat doorstond zaterdag tegen Kortrijk wonderwel de stortbuien.

Philippe Clement: “Ik ben blij dat de club op dat vlak zware financiële inspanning­en heeft geleverd, we hebben de voorbije weken ook in België al op zwaar gehavende velden gespeeld. Het kunstgrasv­eld lag er tijdens de match véél gladder bij dan op training daags voordien. Het was duidelijk extra gesproeid, waardoor het heel moeilijk was om af te remmen of de snelheid van de bal in te schatten. Pas als je een keer of vier op zo’n veld gespeeld hebt, geraak je daaraan gewoon. Het was heus geen toeval dat ook Besiktas er twee goals incasseerd­e tijdens de eerste tien minuten.”

“Het waren veeleer de omstandigh­eden, die ons in Sarpsborg achter de feiten deden aanlopen. We hadden hen zeker niet onderschat, dat gevoel had ik ook niet tijdens de opwarming. Maar die nederlaag is ons zwaar gevallen, ik voel dat er nog steeds revanchege­voelens leven in de groep.”

3 EÉN PUNT VOLSTAAT

KRC Genk moet niet eens winnen om te overwinter­en, één punt volstaat. Dat uitgangspu­nt moet zorgen voor rust en comfort.

Philippe Clement: “We hebben nog nooit voor een punt gespeeld en kunnen dat ook niet. Maar het geeft inderdaad wel een beetje rust als de verplichti­ng om te moéten winnen wegvalt. Ik ben ook blij dat we ons lot in eigen handen hebben. Ook al lieten we in Malmö al een unieke kans liggen om ons te plaatsen, voor dit uitgangspu­nt voor onze laatste thuismatch tegen Sarpsborg hadden we vooraf met beide handen getekend.”

4 THUISREPUT­ATIE

KRC Genk heeft in Europa een stevige thuisreput­atie opgebouwd. Racing leed zijn laatste thuisneder­laag in Europa op 27 februari 2014 tegen Anzhi Makhachkal­a (0-2). Sindsdien is het veertien wedstrijde­n ongeslagen, daarvan werden er maar liefst elf gewonnen.

Philippe Clement: “Je weet dat ik niet graag terugkijk naar het verleden. Je hebt daar weinig aan, het helpt de ploeg niet vooruit. Ik hoop wel dat de steun van ons publiek een extra troef wordt. Het is jammer dat slechts 12.000 tickets verkocht werden, ik hoop dat er daar toch nog veel bijkomen. Ik hoorde onze fans vorig seizoen smeken om een Europees ticket. Dan zou het leuk zijn mocht voor zo’n finale, een wedstrijd van alles of niets, het stadion goed gevuld zijn.”

5 MEER RITME

De Genkse spelers kregen twee dagen rust na de wedstrijd tegen Kortrijk én twee trainingsd­agen om zich op de wedstrijd tegen Sarpsborg voor te bereiden. Een ongekende luxe voor Philippe Clement, zijn collega Geir Bakke moest zijn spelers twee weken scherp houden zonder officiële wedstrijde­n. Sarpsborg speelde zijn laatste match twee weken geleden tegen Besiktas.

Philippe Clement: “Ik zie dat niet als een nadeel voor hen. In twee weken verlies je het ritme niet. Meer nog: hun coach heeft twee weken de tijd gekregen om zijn ploeg voor te bereiden op hun wedstrijd van alles of niets. Zijn spelers moeten ook nergens naar kijken, voor hen komt er een lange winterstop aan.”

“Ik heb mijn spelers maandag uitzonderl­ijk een extra vrije dag gegeven, om het helse ritme een beetje te breken. Ik zag dinsdag en woensdag op training weer de nodige frisheid, vooral mentaal begint de opeenstape­ling van wedstrijde­n toch te wegen. Maar ik leef met een goed gevoel naar deze wedstrijd toe, de honger om Europees te overwinter­en is erg groot.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium