Het Belang van Limburg

Hele week glad op Limburgse wegen

Dinsdagnac­ht in heel Vlaanderen 650 ton zout uitgestroo­id; 100 ton in Limburg

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Het wordt nog de hele week glad op de Limburgse wegen, en dus zijn ook de strooidien­sten massaal uitgerukt. “Dinsdagnac­ht is er in heel Vlaanderen zo’n 650 ton zout uitgestroo­id, waarvan 100 ton in Limburg”, weet woordvoers­ter Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer, die automobili­sten op het hart druk om hun rijgedrag aan te passen. Zondagocht­end komt er opnieuw zachtere lucht onze kant uit en is het slipgevaar geweken.

Wie vanochtend vroeg met de auto op pad moest, heeft het ongetwijfe­ld gemerkt: de winter is in het land. “Met temperatur­en die ’s nachts tot vier graden onder het vriespunt duiken, zullen we in Limburg nog de hele week mogen krabben”, weet HBvL-weerman Michel Nulens, die bovendien waarschuwt voor slipgevaar. “Hoewel het donderdag en vrijdag droog blijft, kunnen er verraderli­jke rijm- en ijsplekken opduiken. Zeker in vochtige omgevingen en op bruggen, viaducten en op- of afritten.”

Sneeuw

De strooidien­sten rukten dinsdagavo­nd massaal uit om de Vlaamse snel- en gewestwege­n van een laagje zout te voorzien. “Onze diensten zitten nu volledig in wintermodu­s”, bevestigt Veva Daniels. Of er vanavond opnieuw wordt gestrooid, is ondanks de voorspelde koude niet zeker. “We monitoren en evalueren de toestand constant. Koud weer betekent immers niet dat het automatisc­h glad wordt. Als het zout dat gestrooid werd, is blijven liggen, kan dat nog prima zijn werk doen.”

Volgens Michel Nulens wordt het vooral zaterdagav­ond uitkijken op de weg. “De zachtere lucht die ’s nachts onze provincie binnenstro­omt, wordt voorafgega­an door een neerslagzo­ne. Het kan dan zelfs even sneeuwen. Door de koude ondergrond zal het sowieso gevaarlijk glad worden.”

Volgende week zachter

Zondag zorgt een krachtige zuidwester opnieuw voor zachtere temperatur­en met maxima rond acht graden. Ook de dagen daarna blijft het zacht. Een witte kerst lijken we nu al op onze buik te mogen schrijven. “Zeg nooit nooit, maar de huidige modellen geven op 24 en 25 december relatief zacht weer met mogelijk wat neerslag”, aldus Nulens. “Hoeveel kans er nog is op een witte kerst? Tien procent, en dan ben ik nog optimistis­ch (lacht).”

 ?? Foto BELGA ?? De strooidien­sten rukten dinsdagavo­nd massaal uit. “Onze diensten zitten nu volledig in wintermodu­s”, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Foto BELGA De strooidien­sten rukten dinsdagavo­nd massaal uit. “Onze diensten zitten nu volledig in wintermodu­s”, zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium