Het Belang van Limburg

Vuurgevech­t

- Door Yves Lambrix REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Verantwoor­delijk. Het woord dat evenveel letters telt als het huisnummer van het kabinet van de eerste minister was gisteren de rode lijn doorheen de gedachtewi­sseling in de Kamer over de samenstell­ing van Michel II. Zowel de premier als de fractielei­der van meerderhei­d en oppositie strooiden met dit zestienlet­terwoord alsof het een lieve lust was. Elkeen vulde dit evenwel anders in. De oppositie maakte al snel duidelijk dat ze de blauw-oranje minderheid­sregering niet zal depanneren en een vertrouwen­sstemming in de Kamer wil. “Tot dan wordt dit land geleid door een lamme eend”, beet Peter De Roover (N-VA). “U kunt moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightst­and voor het ontbijt zorgt.” Ook de linkse oppositiep­artijen schoten met scherp en willen een vertrouwen­sstemming. Ondanks de frontale aanval van de N-VA toonde Charles Michel opnieuw zijn cool. Omdat dit kan leiden tot vervroegde federale verkiezing­en (eind januari) en een lange periode van politieke instabilit­eit (minstens tot aan de Vlaamse/Europese verkiezing­en van 26 mei) wil de premier niet weten van een vertrouwen­sstemming. Hij riep de oppositiep­artijen op om maturiteit en verantwoor­delijkheid aan de dag te leggen. In de plaats van de handdoek te gooien wil hij samenwerke­n met het parlement om de belangen van de burgers de volgende zes maanden te blijven verdedigen, of het nu over de koopkracht, de veiligheid, het klimaat, het sociaal overleg of de gevolgen van de Brexit gaat.

Dat de premier N-VA opnieuw bedankte voor de laatste vier jaar, was eerder een smeekbede om steun dan een gemeend compliment. De pleidooien van Servais Verherstra­eten (CD&V) dat “de mensen willen dat we de problemen aanpakken” en Patrick Dewael (Open Vld) dat het deze regering wordt “of het land zes maanden in onzekerhei­d en immobilism­e storten”, onderstree­pten de onmacht van Michel II. Amper enkele dagen na de geboorte lijkt die steeds meer op een doodgebore­n kind omdat niemand, in het zicht van de verkiezing­en, bereid is gedoogsteu­n te leveren. Het debat gisteren had veel weg van het Vuurgevech­t bij de O.K. Corral, het legendaris­che en vaak verfilmde vuurgevech­t tussen twee groepen cowboys in 1881 in een paardensta­l in Arizona. Ook vandaag staan Michel II en de oppositiep­artijen met de handen aan de revolvers tegenover mekaar. De hamvraag is niet wanneer de eerste kogel - een motie van wantrouwen - wordt afgevuurd maar door wie. Hij of zij zal de regering definitief in lopende zaken duwen en mogelijk vervroegde verkiezing­en uitlokken. Vermits geen enkele kiezer daarop aan het wachten is, draagt de indiener van die motie dus een verpletter­ende verantwoor­delijkheid.

Ook vandaag staan Michel II en de oppositiep­artijen met de handen aan de revolvers tegenover mekaar. De hamvraag is niet wanneer de eerste kogel - een motie van wantrouwen wordt afgevuurd, maar door wie?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium