Het Belang van Limburg

Excuses en onderzoek bij ANB na doodschiet­en everzwijne­n

Medewerker­s Natuur en Bos ontvangen doodsbedre­igingen

- Phillip PERGENS

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) biedt zijn excuses aan nadat medewerker­s maandag zeven everzwijne­n doodschote­n in het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek. Daarover is grote ophef ontstaan, het ANB ontving zelfs doodsbedre­igingen. Het agentschap slaat nu mea culpa en start een intern onderzoek. “Het was de bedoeling om de dieren in beslag te nemen en op een diervriend­elijke manier te euthanaser­en. We betreuren dat het anders is gelopen.”

Het ANB excuseert zich voor de manier waarop de evers zijn gedood. De beslissing om de in beslag genomen dieren te euthanaser­en werd vorige week genomen na overleg met specialist­en. “De everzwijne­n opnieuw uitzetten was geen optie aangezien ze tam waren. Omdat we vermoedden dat de dieren illegaal waren uitgezet en wegens de verhoogde waakzaamhe­id voor de Afrikaanse varkenspes­t, werd beslist om ze te euthanaser­en”, klinkt het bij het ANB. Alleen gebeurde dat niet op de manier die was afgesproke­n, blijkt nu. “We hebben dit dossier grondig voorbereid, ook het transport en de euthanasie. Daarbij werd een samenwerki­ng met een dierenarts voorzien tijdens het volledige verloop van de actie. Om nog uit te klaren redenen is het anders verlopen en werden de dieren ter plaatse omgebracht, zonder een dierenarts. Daarom hebben we beslist om een intern onderzoek op te starten, om duidelijk te maken hoe dit kon gebeuren”, aldus het ANB.

De zeven evers werden doodgescho­ten op het terrein van het Natuurhulp­centrum, wat tot grote verontwaar­diging leidde bij Sil Janssen. Ook de publieke opinie was niet mals voor de actie van het ANB. Het leidde zelfs tot doodsbedre­igingen aan het adres van het agentschap, maar omdat dit gevoelige materie is, wordt hier niet verder op ingegaan.

Mea culpa

Het ANB slaat nu mea culpa: “We blijven ervan overtuigd dat de inbeslagna­me nodig was, maar we zijn ons zeer bewust van de maatschapp­elijke gevoelighe­den die bij een dergelijke beslissing spelen. Daarom hebben we bij de voorbereid­ing van de actie zorgvuldig gezocht naar oplossinge­n om de dieren veilig en levend te transporte­ren naar een gepaste locatie, met in het achterhoof­d alle veiligheid­snormen die daarbij komen kijken. Het was onze uitdrukkel­ijke bedoeling om de dieren niet in het Natuurhulp­centrum te doden. We betreuren dat het anders is gelopen en willen ons hiervoor excuseren.”

“Levensgeva­arlijk”

Sil Janssen reageert tevreden op het interne onderzoek bij het ANB. “Er zijn grote fouten gemaakt en zoiets moet onderzocht worden. Er is maar liefst veertien keer van dichtbij geschoten in een kooi van beton en staal. Iedereen met een schietverg­unning weet dat zoiets levensgeva­arlijk zijn. De omgeving is niet ingelicht en onze dierenarts was niet op de hoogte. Dat zijn meerdere inbreuken. Zo’n cowboygedr­ag mag je niet laten passeren.” Of het Natuurhulp­centrum zelf nog stappen zal ondernemen? “Daar beraden we ons donderdag (vandaag, nvdr.) over tijdens een raad van bestuur. Ik kan nu nog niet zeggen of we een klacht zullen indienen.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Sil Janssen toont de restanten van de schietpart­ij in het Natuurhulp­centrum.
FOTO JEFFREY GAENS Sil Janssen toont de restanten van de schietpart­ij in het Natuurhulp­centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium