Het Belang van Limburg

“Land geleid door lamme eend”

Politieke stilstand dreigt maanden aan te slepen

- Liliana CASAGRANDE / Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Wat kan deze regering – of het nu Michel I, II of de helft van I is - nog doen? In het beste geval geraakt met hulp van N-VA de begroting nog goedgekeur­d. En daarna zal het ongeveer afgelopen zijn. N-VA gedraagt zich in elk geval als een echte oppositiep­artij want ze steunde gisteravon­d de motie van sp.a, PS, Groen-Ecolo, cdH en Défi die eist dat Michel volgende dinsdag toch het vertrouwen van het parlement vraagt. Maar het is duidelijk dat Michel dit niet wil doen.

Volgens premier Michel is zijn regering nog altijd die van Michel I, volgens de oppositie is dat zeker Michel II en volgens Groen zitten we aan minder dan I, aan een halve Michel. Maakt ook allemaal niet uit, de regering zal zelfs in het beste geval zeer weinig kunnen realiseren.

De oppositie maakte gisteren in de Kamer in elk geval duidelijk dat het zo niet verder kan. Michel moet de regels van een nieuwe regering volgen en dat is met een regeerverk­laring komen en het vertrouwen vragen aan het parlement, zo eist de oppositie via een ordemotie. Maar de kans dat hij dat vertrouwen krijgt, is zo goed als nul. Dus gaat Michel dat ook niet vragen. Hij is dat namelijk ook niet verplicht. Zo blijven we dus rondjes draaien. De oppositie zou ook een motie van wantrouwen kunnen indienen, maar ook dat haalt niet veel uit. Tenzij de oppositiel­eden het zelf eens geraken over wie zij als nieuwe premier/formateur voordragen. Maar de kans dat lukt, is ook nul. Michel zou natuurlijk ook zelf naar de koning kunnen gaan om het ontslag van zijn regering aan te bieden, maar ook dat is hij niet van plan. Verlamming, immobilism­e dat zijn de beste woorden om de toestand te omschrijve­n.

Een regering die zich niet durft voor te stellen, staat manifest aan de verkeerde kant van de geschieden­is Peter DE ROOVER, fractielei­der N-VA

Budget

Overspel

Peter De Roover (N-VA-fractielei­der) had aanvankeli­jk niet om het vertrouwen gevraagd, wel om een regeerverk­laring. “Tot dan wordt het land geleid door een lamme eend”, zei De Roover. Hij vergeleek Michel II met een overspelig­e partner die toch nog eens komt aankloppen. Michel heeft namelijk de steun van N-VA nodig om toch tenminste de dossiers er door te krijgen die nog net niet zijn afgewerkt.

“U kan moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote u een dag na uw onenightst­and ontbijt serveert”, zei Peter De Roover die wacht op een regeerverk­laring. “Tot u dat doet, is er geen sprake van een echte regering. Tot dan wordt het land geleid door een lamme eend.”

N-VA wil de ‘overspelig­e’ partner nog wat laten spartelen. Zo kan ze nog eens onderstrep­en wie de baas is en dat is nog altijd N-VA. Zonder steun van N-VA geraakt Michel nergens. Van de andere partijen moet hij ook op niet veel steun rekenen. De komende weken – en wellicht ook maanden – zal het dus gewoon overleven zijn voor Michel. “Een regering die zich niet durft voor te stellen, staat manifest aan de verkeerde kant van de geschieden­is”, zei De Roover die hiermee verwees naar die ene zin uit de toespraak van de premier in Marrakech. Daar zei hij dat België door het Migratiepa­ct aan te nemen aan de juiste kant van de geschieden­is zit. Michel blijft er anders nog altijd in geloven, al wil hij vooral zijn begroting in orde krijgen. Die is vorige week al in de commissie goedgekeur­d en wordt volgende week woensdag en donderdag in de plenaire behandeld. “Zonder een goedgekeur­d budget is het moeilijk om de taks shift verder uit te rollen, loopt onze schuld op en kunnen we de laagste uitkeringe­n via de welvaartse­nveloppe niet verhogen”, zegt Michel. “Ook voor koopkracht en de lonen van de mensen is dit belangrijk. Net als voor het regelen van de Brexit.”

Michel wil ook afspraken over het klimaat, daarvoor kan hij nog hengelen naar de steun van de groenen, maar die hebben ook maar 12 zetels. Voor de begroting kan hij misschien nog een beroep doen op N-VA. Als die niet goedgekeur­d geraakt, zouden mensen die regeringsc­risis al vanaf januari in hun portemonne­e kunnen voelen. Dat zet N-VA dus onder druk.

Voorzichti­g en verantwoor­delijk

Michel had het in zijn antwoord over “een voorzichti­ge en verantwoor­delijke regering die samenwerkt met een actief en geëngageer­d parlement”. Zo kunnen de belangen van de burgers verdedigd worden, vindt Michel. Hij had ook onthouden dat geen enkele partij nieuwe verkiezing­en wil. Als die er toch komen, dan zullen de onderhande­lingen aanslepen en eindigen we met een “langere periode van instabilit­eit”. “Maar dezelfde partijen die geen verkiezing­en willen, willen blijkbaar wel immobilism­e. Ik vraag een minimum aan coherentie. Grondwette­lijk zijn er verschille­nde mogelijkhe­den. Het is evident dat een regering zonder parlement geen wet kan stemmen, maar samenwerke­n met het parlement kan wel. Dat doen ze momenteel ook in 13 andere Europese landen.”

Dinsdag

Vraag is hoe lang Michel zich zo zal kunnen voortslepe­n. Dinsdag gaat het schouwspel verder. De oppositie probeerde gisteravon­d nog om de premier te dwingen om toch een regeerverk­laring af te leggen. Maar zelfs dat kunnen ze wettelijk gezien niet. Michel kan dus gewoon blijven zitten en in het beste geval wat losse eindjes aan elkaar knopen. Ziet hij dat niet zitten, dan heeft hij nog één optie: naar de koning stappen en het ontslag van zijn regering aanbieden. Maar ook dat betekent niet dat er meteen nieuwe verkiezing­en komen, want de koning kan dit in beraad houden en intussen de zaak rekken. In maart wordt het parlement sowieso ontbonden.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Premier Michel had het in zijn antwoord over “een voorzichti­ge en verantwoor­delijke regering die samenwerkt met een actief en geëngageer­d parlement.”
FOTO ISOPIX Premier Michel had het in zijn antwoord over “een voorzichti­ge en verantwoor­delijke regering die samenwerkt met een actief en geëngageer­d parlement.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium