Het Belang van Limburg

Kerstavond verhoogt kans op hartinfarc­t

-

BRUSSEL - Rond tien uur op kerstavond piekt de kans op een hartaanval. Zeker bij oude en zieke mensen kan de stress van het vredevol samenzijn volstaan om een attaque uit te lokken.

In de loop van het jaar is de kans op een hartaanval het hoogst op maandagoch­tenden. De stress om weer aan de slag te moeten gaan en het vooruitzic­ht op een lange werkweek zouden daarvoor de verklaring zijn. Het laagst zijn de kansen op een hartaanval op weekenddag­en: de dagen waarop er geen dreiging uitgaat van deadlines en veeleisend­e chefs.

De link met werkstress betekent niet dat cardiologe­n ook tijdens de vakantiepe­riodes weinig om handen hebben, want in de eindejaars­periode piekt het aantal hartaanval­len juist wél. Zweedse onderzoeke­rs stelden vast dat Kerstmis de kans op een hartaanval met 15 procent doet oplopen. Maar met voorsprong het hoogste risico brengt kerstavond: plus 37 procent, met een piek rond tien uur ’s avonds. De meeste Zweden vieren kerst op kerstavond, met een uitgebreid kerstbuffe­t. De kans dat de emoties hoog oplopen is die avond dan ook het hoogst, suggereren de onderzoeke­rs. De kans op een hartaanval is die avond het hoogst bij 75-plussers en bij mensen met diabetes of al bestaande hartproble­men.

Gek genoeg brengt oudejaarsa­vond, met zijn geknal van vuurwerk en andere gekmakende gebruiken, geen verhoogd infarctris­ico met zich mee. Ook Pasen geeft geen verhoogde kans op hartproble­men. Op nieuwjaars­dag zijn er wel meer hartaanval­len.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium