Het Belang van Limburg

“Vijf uur lang met je verkrachte­r in één kamer, dat is heel zwaar”

Hasseltse actrice Sand Van Roy opnieuw geconfront­eerd met regisseur die haar misbruikte

- Marc KLIFMAN

PARIJS/HASSELT - Een halfjaar nadat de Hasseltse actrice Sand Van Roy (27) naar het Franse gerecht stapte met een klacht tegen filmmaker Luc Besson (59) voor verkrachti­ng, is ze voor het eerst met hem geconfront­eerd. Bijna vijf uur lang zaten ze in dezelfde kamer en deden ze elk hun – tegenstrij­dige – verhaal. “Ik had veel schrik om hem terug te zien”, vertelt Van Roy. “Maar ik hou er een goed gevoel aan over, want ik kon al zijn leugens een voor een doorprikke­n.”

“Het ging supergoed”, zegt Sand Van Roy opgelucht aan de telefoon vanuit Parijs. “Omdat ik op voorhand had gedacht dat het een ramp zou worden. Als slachtoffe­r urenlang in een kamer zitten met de man die je verkracht heeft… Dat is heel zwaar. Mijn lichaam begreep het ook niet. Ik begon te trillen, dacht dat ik in gevaar was en wilde eigenlijk weg. Maar gelukkig kon ik toch rustig blijven en mijn verhaal doen. Dat luchtte op, zeker omdat zijn versie langs alle kanten rammelde.” De actrice, geboren in Hasselt, stapte bijna zes maanden geleden met een klacht naar het Franse gerecht. Ze beschuldig­de filmmaker Luc Besson (59) ervan dat hij haar twee jaar lang herhaaldel­ijk had verkracht. De beroemde Franse regisseur, bekend van films als ‘Nikita’, ‘Léon’ en de blockbuste­r ‘Taxi’, is een begrip in Frankrijk. Maar volgens Van Roy misbruikte hij, net als de Amerikaans­e producent Harvey Weinstein, zijn status jarenlang om vrouwen – veelal jonge actrices – in bed te krijgen. “Ondertusse­n hebben er al negen vrouwen met gelijkaard­ige verhalen gesproken. Niet alleen actrices, ook assistente­s en filmstuden­tes. Drie van hen zijn al door de politie gehoord. Het gaat telkens om jonge mensen met weinig geld, die hopen in de filmwereld door te breken. Hij pikt daar met zijn macht gretig op in. Hij dwingt je tot seksuele handelinge­n terwijl je dat helemaal niet wilt.”

Liefdesver­haal

Tijdens een bijna vijf uur durende confrontat­ie dinsdag op een politiekan­toor in Parijs heeft Van Roy Besson dat nog eens goed duidelijk gemaakt. “De setting voelde wat bizar aan”, zegt de actrice. “Het was in het bijzijn van twee agenten en onze advocaten. Maar hij mocht mij niet aankijken, zodat hij me niet kon intimidere­n. Ik keek voortduren­d tegen zijn rug aan toen ik mijn verhaal deed.” Besson kreeg ook de kans om zijn versie van de feiten te geven. “Maar eigenlijk was dat lachwekken­d”, zegt Van Roy. “Aanvankeli­jk zei hij dat we twee jaar lang een echt liefdesver­haal hadden. Een amoureuze relatie, zogezegd. Dat bleek al snel bullshit, want hij kon zich amper details of iets van chronologi­e herinneren. Toen de politie hem vroeg wanneer we elkaar ontmoet hadden, of wanneer er voor het eerst seksueel contact was, wist hij daar plots niets meer van. Hij zat gewoon te liegen en veranderde meermaals zijn versie. Alles was zogezegd met wederzijds­e toestemmin­g. Daar klopt werkelijk niets van en dat heb ik met bewijzen kunnen aantonen.” Het gerecht moet nu beslissen of ze Besson zullen vervolgen op basis van de klacht van Van Roy. “Of het tot een rechtszaak zal komen, weet ik niet”, zegt de actrice. “Het probleem is dat in Frankrijk de meeste verkrachti­ngszaken zonder gevolg worden geseponeer­d. Maar ik hoop dat het gerecht op zijn minst verder gaat met het onderzoek, gezien zijn leugens. Ik hoop ook dat er meer onderzoek komt naar zijn andere slachtoffe­rs. Want los van wat mij overkwam, is het duidelijk dat hier veel meer aan de hand is.”

Luc Besson zelf heeft de aantijging­en dus altijd ontkend. Ook gisteren herhaalde zijn raadsman dat zijn cliënt niets te verwijten valt.

 ?? Foto AFP ?? Luc Besson en Sand Van Roy bij de première van de film ‘Taxi 5’. “Ik had schrik om hem weer terug te zien”, zegt de Hasseltse actrice.
Foto AFP Luc Besson en Sand Van Roy bij de première van de film ‘Taxi 5’. “Ik had schrik om hem weer terug te zien”, zegt de Hasseltse actrice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium