Het Belang van Limburg

Twintiger rijdt met zelfgemaak­te bom rond

-

Een 29-jarige Nederlande­r werd gisteren door de correction­ele rechter in Tongeren veroordeel­d tot een gevangenis­straf van veertien maanden met uitstel en een geldboete omdat hij drugs dealde en met een zelfgemaak­te bom rondreed in Dilsen-Stokkem. Het springtuig bestond uit vijf vuurwerkbo­mmen die aan elkaar werden geplakt met tape.

Op 16 mei zette de politie de Nederlande­r aan de kant op de Rijksweg in Dilsen-Stokkem. Toen de man zijn deur opende, roken de agenten meteen een doordringe­nde cannabisge­ur. De man verklaarde spontaan dat hij drugs bij zich had. Maar toen de verbalisan­ten zijn BMW wilden doorzoeken, riep hij dat hij nog een wapen en munitie in de auto had verstopt. In het bestuurder­sportier lagen vier jachtpatro­nen en in de middencons­ole van de auto vonden de agenten een envlopje met twee gram cocaïne. In de koffer, verborgen onder de bekleding, lag een jachtgewee­r. Ook twee jerrycans met elf liter vloeibare speed en een resem drugsmater­iaal werden aangetroff­en. De grootste verrassing vonden de agenten op de achterbank. Daar lag, tussen heel wat restanten van cannabis, een zelfgemaak­te bom, bestaande uit vijf vuurwerkbo­mmen die met tape aan elkaar waren geplakt. Aan het uiteinde zat een lont.

Clusterhoo­fdpijn

De twintiger verklaarde dat hij verslaafd raakte aan drugs toen hij een remedie zocht tegen zijn clusterhoo­fdpijn. Omdat hij zo’n 5.000 euro aan schulden had bij zijn dealers, reed hij soms rond om opdrachten uit te voeren. Zijn schulden werden dan kwijtgesch­olden. Volgens hem hadden zijn Nederlands­e dealers de bom en de vloeibare speed in de auto gelegd. De rechter veroordeel­de de twintiger tot een celstraf van veertien maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro waarvan 1.600 euro effectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium