Het Belang van Limburg

Carcela speelt 200ste duel voor de Rouches

ZIJN LUIKSE JAREN IN CIJFERS doelpunten assists landstitel Bekers van België goals tegen favoriete tegenstand­er Lokeren

- Van onze verslaggev­er Bob FAESEN in Izmir

Mehdi CARCELA

“Ik hoor hier bij het meubilair.” Mehdi Carcela zegt het met die typische, guitige glimlach. De Marokkaans­e internatio­nal speelt vanavond in Akhisar zijn 200ste wedstrijd voor Standard. Een indrukwekk­end aantal, zeker omdat hij het over drie periodes verdeelde. “Ik plan nooit. Niet in het leven en niet in het voetbal.” Carcela leeft in de waan van de dag. De

opdracht van vandaag luidt: winnen in Turkije.

Niet dat hij zelf al wist dat hij vanavond een jubileumwe­dstrijd speelt. “En toch ben ik er trots op”, begint de 29jarige vleugelspi­ts. En dat mag hij best zijn. 34 goals en 37 assists in 199 wedstrijde­n, een titel en twee bekers. “Maar ik onthoud niet elke match”, knipoogt Carcela. “Ik heb het al moeilijk met mijn laatste wedstrijde­n.” “Wat ik mij wél nog herinner, is dat ik debuteerde tegen Kortrijk (in 2008, nvdr.) onder Laszlo Bölöni. Mijn eerste doelpunt? Tegen KV Mechelen scoorde ik er twee, maar daarvoor had ik al een goaltje meegepikt (tegen Roeselare, nvdr.). De meest memorabele wedstrijd was de testmatch tegen Anderlecht (in 2009, nvdr.) toen ik de assist gaf voor het doelpunt van Mbokani. ‘Maak een goal of geef een assist’, gaf Bölöni me mee. En voilà...”

Meubilair

Twee keer vertrok Carcela bij Standard en evenveel keer keerde hij terug. “Ik ben geen planner. Niet in het leven en niet in het voetbal. Als rasechte Luikenaar zit Standard in mijn bloed. Bijna heel mijn leven spendeerde ik bij deze club. Ik hoor hier bij het meubilair.” Hij liet al geweldige dingen in een Standard-shirt zien, mogen we voor die 200ste keer iets speciaals verwachten? “Al was het niet mijn 200ste match, dan nog mogen jullie dat. Ik kan beter, dat weet ik. Maar dit seizoen zorgt Europees voetbal voor meer vermoeidhe­id. Bovendien speelde ik in de zomer nog op het WK, terwijl Edmilson vorig seizoen ook het een en ander naar zich toe trok,… Het deed deugd om tegen STVV eens niet te spelen, ook al miste ik het. We speelden veel matchen de voorbije weken. Ik ben wat gaan lopen om de conditie op peil te houden. Wees gerust, ik ben hersteld.”

Gouden Schoen

Op basis van zijn prestaties in play-off 1 is Carcela een kanshebber voor de Gouden Schoen, maar deze stemronde pakt hij zonder twijfel minder punten. “Als we ons kwalificer­en voor de volgende ronde, sprokkel ik hier en daar misschien nog wat mee. Het zou mooi zijn, maar ik probeer er niet te veel aan te denken.”

Om die kwalificat­ie voor de zestiende finales te bewerkstel­ligen, moeten de Rouches vanavond in Akhisar winnen. Zelfs dan zijn ze afhankelij­k van het resultaat in Sevilla-Krasnodar. “Het zou de eerste keer zijn dat een ploeg met twaalf punten niet doorstoot. Maar goed, dat is het lot. De teleurstel­ling zou groot zijn, maar we mogen tevreden zijn met wat we hebben neergezet. Tegen Sevilla hebben we laten zien dat we aanspraak mogen maken op de volgende ronde.”

Hoop

En waarom dan niet hopen op een gunstig resultaat in Sevilla? “De Russen hebben een goede ploeg die Sevilla pijn kan doen. Laat ons eerst concentrer­en op onze match en die winnen. Thuis hadden we het niet makkelijk tegen de Turken en op verplaatsi­ng zal het nog moeilijker zijn. Wij komen naar hier om te winnen en ons hopelijk te kwalificer­en. We geloven er nog allemaal in.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Carcela duffelde zich stevig in tegen de Turkse koude.
FOTO PHOTO NEWS Carcela duffelde zich stevig in tegen de Turkse koude.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium