Het Belang van Limburg

Falen is geen optie

- Marnik GEUKENS

In voetbal kan alles, de bal is rond en de wedstrijd is pas gedaan als de scheidsrec­hter heeft afgefloten. Kent u er zo nog een paar? Zoals: ze zijn groot en sterk in de duels en toonden zich in de heenmatch ook nog eens enorm efficiënt. Maar je kan je toch moeilijk voorstelle­n dat het Europees avontuur van KRC Genk strandt tegen Sarpsborg 08. Een Noorse subtopper, die met inbegrip van de stunt tegen Genk welgeteld drie van zijn laatste tien wedstrijde­n won. Twee weken nadat een onvolwasse­n Racing een zekere kwalificat­ie in Malmö te grabbel gooide, is falen vanavond geen optie. Ook al omdat één punt volstaat voor een plaats in de zestiende finales. Thuis verliezen tegen deze Europese debutant zouden herinnerin­gen aan Maribor, FK Sarajevo en Litex Lovech ophalen. Zo’n monumental­e uitschuive­r, schrijf je het huidige KRC Genk toch niet toe? Natuurlijk verdient elke tegenstrev­er respect. Zeker een KRC Genk in het klein. Sarpsborg 08 gaat er prat op dat het talentvoll­e jongeren opleidt en vooral vroeg detecteert om ze daarna aan de juiste prijs door te verkopen. Rosted (AA Gent) en Diatta (Club Brugge, ei zo na KRC Genk) zijn de laatste voorbeelde­n. Maar Racing is volgens de cijfers Sarpsborg maal tien. De zeven bankzitter­s van vanavond zouden stuk voor stuk sterkhoude­rs zijn bij de tegenstrev­er. Philippe Clement oppert niet zo vaak revanchege­voelens. Gisteren deed hij dat wel. Om ze bij zijn groep weer tot leven te wekken. Want zijn spelers voelden zich twee maanden geleden op hun tenen getrapt door een brutaal elftal op een vermaledij­d veld. Vanavond is het pay-back time, een lesje op zijn Genks. Met snelle combinatie­s en frivole acties. Fris en monter, volledig in de stijl van het huis. Met iets minder romantiek en meer killersins­tinct dan in de Jupiler Pro League.

Het vooruitzic­ht van de zestiende finales moet de ambitieuze Genkse toptalente­n eveneens tot een memorabele Europese avond inspireren. De kans op een echte topaffiche wordt een stuk groter met clubs als Arsenal, Chelsea, Inter en Napoli in de urne.

Ook de clubleider­s kijken ernaar uit. Een zege tegen Sarpsborg zou de teller in de Europa League niet alleen op 8,5 miljoen euro zetten, de prestige die aan zulke topduels vast hangt, zet de club nog beter op de kaart. Prestige kan je op het hoogste niveau omrekenen naar harde euro’s: hoe groter de club, hoe hoger de spelers worden ingeschat en hoe lucratieve­r de ritjes op de transferca­rrousel. Er staat vanavond dus veel op het spel in de Luminus Arena, die jammer genoeg opnieuw slechts voor iets meer dan de helft gevuld zal zijn. Tot grote ontgoochel­ing van coach Clement, die zich terecht afvraagt waarom zoveel mensen naar een Europees ticket snakken om daarna tijdens de matchen thuis te blijven. Gelukkig zijn de ruim 10.000 trouwe fans die er altijd zijn, ook zij die de ploeg op het juiste moment een duwtje in de rug kunnen geven. P.S. De enkelingen, die het zaterdag in hun hoofd haalden om invaller Nastic uit te fluiten toen hij het veld opliep, mogen altijd thuisblijv­en.

Je kan je toch moeilijk voorstelle­n dat het Genkse Europees avontuur strandt tegen Sarpsborg 08. De Noorse subtopper heeft, met inbegrip van de stunt tegen Genk, drie van zijn laatste tien wedstrijde­n gewonnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium