Het Belang van Limburg

Strupar van Sarpsborg

Deense spits PATRICK MORTENSEN is enige vedette bij Noren

- Marnik GEUKENS

Sarpsborg 08 deed in de heenmatch vaag denken aan het KRC Genk van half jaren ‘90. Hecht team, groot strijdersh­art, no nonsense. Met voorin een grote, houterige maar intelligen­te én vooral dodelijke spits. De Branko Strupar van Sarpsborg is een 29-jarige Deen, die luistert naar de naam Patrick Mortensen.

Net zoals Branko Strupar is Patrick Mortensen een laatbloeie­r, wiens talenten pas laat aan de oppervlakt­e kwamen. De Deense aanvaller groeide op in Amager, een eiland dat behoort tot Kopenhagen. Hij was dan ook voorbestem­d om zijn goals te maken voor topclub Bröndby. Mortensen schopte het wel tot beloftenin­ternationa­l, maar doorbreken bij Bröndby lukte niet. Een transfer naar Lyngby bracht soelaas en vijf jaar in de lift tussen de Deense eerste en tweede klasse.

Nummer 69

En dus koos Mortensen voor het avontuur. Hij ging in op de aanbieding van de Noorse middenmote­r Sarpsborg en heeft zich die keuze nooit beklaagd.

Voor wie zich vragen stelt bij zijn rugnummer 69: het heeft niets te maken met zijn neus voor goals. Mortensen erfde het over van de Fransman Jérémy Berthod. De ex-verdediger van Lyon, Monaco en Auxerre was de eerste buitenland­se vedette van Sarpsborg, die opgroeide in Rhône, departemen­t 69 in Frankrijk. Mortensen nam het nummer over om in de voetsporen van Berthod te treden. Met succes.

Maehle onder indruk

Patrick Mortensen maakte al 47 goals en leverde 11 assists in 120 wedstrijde­n voor Sarpsborg. Hij groeide met zeven goals ook uit tot de Mister Europe van de club. “Een straffe spits”, oordeelt zijn Genkse landgenoot Joakim Maehle, die Mortensen in de heenmatch twee keer zag scoren. “Hij is met zijn 1,90 meter kopbalster­k en moeilijk van de bal te zetten. Vooral dodelijk ook in de zone van de waarheid. A cool finisher. Hij is slim en staat daardoor altijd op de juiste plaats. Op die manier camoufleer­t hij zijn gebrek aan explosivit­eit. Ik kende hem alleen van naam. We hebben mekaar slechts kort gesproken na de match. (Lacht) Ik was te ontgoochel­d en hij wilde gaan vieren.”

Veertien kilometer

Zijn coach Geir Bakke kan alleen maar bevestigen dat Mortensen zijn sterkhoude­r is.

“Niet alleen voorin, hij is cruciaal in beide grote rechthoeke­n. Vooral op stilstaand­e fases is zijn impact op defensief vlak erg groot. Maar ook zijn werkkracht draagt veel bij tot ons succes, Mortensen legt gemiddeld dertien tot veertien kilometer per wedstrijd af.”

Transfer?

Het hoeft niemand te verwondere­n dat zijn prestaties in Europa de nodige buitenland­se interesse heeft losgeweekt. Mortensen ligt nog één jaar onder contract bij

Aanvoerder Thomassen

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Mortensen legt gemiddeld dertien tot veertien kilometer per wedstrijd af.
Foto JEFFREY GAENS Mortensen legt gemiddeld dertien tot veertien kilometer per wedstrijd af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium