Het Belang van Limburg

NAAR 28 MILJOEN

-

“Wij houden zeker niet op te bestaan. We doen er alles aan om ook na 2020 samen te blijven.” Patrick Lefevere is ervaringsd­eskundige in het zoeken naar nieuw sponsorgel­d. Hij is niet pessimisti­sch over een opvolger: “GrootBritt­annië is België niet. Londen City is een grote markt met veel grote spelers.”

Toch lijkt de Britse markt op dit moment niet gunstig. “Er is voor bedrijven veel onzekerhei­d over de uitkomst van de Brexit”, zegt Lagae. “Om een gelijkwaar­dige vervanger te halen, moet Team Sky bovendien een speler vinden voor wie 28 miljoen euro peanuts is binnen het marketingb­udget. Ik ben daar niet optimistis­ch over.” Makelaar Smets is dat al wat meer: “Aan bedrijven in China of het Midden-Oosten kan Team Sky wel iets aanbieden: Froome, Thomas en Bernal liggen nog onder contract. Met die renners bied je bedrijven sowieso maximale exposure in de Tour. Bovendien ken ik Brailsford een beetje. Het zou mij verwondere­n mocht hij nog geen plan B hebben.”

Wat met de renners die na 2020 nog onder contract liggen?

Bij BMC liepen dit jaar samen met het sponsorcon­tract ook alle rennerscon­tracten af. Bij Team Sky is dat niet het geval. Froome ligt vast tot en met 2020, Thomas tot en met 2021, Bernal zelfs tot en met 2023. Zorgen hoeven zij zich niet meteen te maken. Zelfs niet als Team Sky geen nieuwe sponsor zou vinden. “Een bedrijf van de omvang van Sky zal keurig uit het wielrennen stappen”, zegt Lagae. “Het zal de bestaande contracten zeker honoreren. Bij de exit van Rabobank gebeurde destijds hetzelfde: de ploeg ging Belkin heten, maar daar reden veel renners die nog betaald werden door Rabobank.”

Mocht Team Sky ophouden te bestaan, zouden haar renners in 2020 opportunit­eiten kunnen zijn op de transferma­rkt. In het ideale scenario rijden Froome, Thomas en Bernal straks tegen en niet met elkaar, maar simpel is dat zeker niet. “Vraag is welke teams de ruimte hebben om zulke kleppers binnen te halen”, aldus Smets. “Team Sunweb gaat echt geen nieuwe toprenner naast Tom Dumoulin zetten. Idem voor Bahrain-Merida en Nibali. Voor CCC - zonder topper in het rondewerk - zouden Sky-renners wel een opportunit­eit kunnen zijn.”

Zou dit ook goed nieuws kunnen zijn voor de sport?

Econoom Lagae is daarover onbeslist: “De grootste sponsor verlaat het wielrennen, dat kan nooit alleen maar goed zijn. Maar misschien geeft het de sport meer ademruimte. De instapdrem­pel voor nieuwe sponsors kan wat lager worden. De lonen kunnen normaliser­en. Wat Sky betaalde was niet meer marktconfo­rm.” Ook sportief lijkt het een zegen. Sky verlamde de voorbije jaren de Tour, organisato­r ASO zocht nu al naar manieren om hun dominantie ongedaan te maken. Is de dood van Team Sky het brood van de andere teams? “Neen”, zegt Lefevere. “Ik vind dit absoluut geen goed nieuws. De grootste speler verdwijnt uit de sport, ik sta hier echt niet te dansen.”

BASKETBAL

Belgian Cats loten gastland Servië, Rusland en Wit-Rusland in groepsfase -

De Belgian Cats kennen hun tegenstand­ers op het EK basketbal komende zomer in Servië en Letland. De Belgische vrouwen treffen gastland Servië, Rusland en Wit-Rusland. Dat werd woensdag duidelijk tijdens de loting in Belgrado. De groepswinn­aar van elke poule stoot rechtstree­ks door naar de kwartfinal­es. De beste zes op dit EK verdienen een ticket voor deelname aan het pre-olympisch kwalificat­ietoernooi op weg naar Tokio 2020.

Leuven op zucht van stunt -

Pakt Leuven Bears vanavond om 20 uur in de Lotto Arena met een stunt uit in de kwartfinal­es van de Beker van België? De Leuvenaars wonnen de heenwedstr­ijd met 79-69. *** Luik heeft met de 23-jarige Deontae Hawkins (2m03) een nieuwe Amerikaans­e power forward aangetrokk­en.

Belgen winnen in Europa -

In de Champions League won Belgian Lion Quentin Serron met Strasbourg met 81-73 van Ljubljana. Sam Van Rossom (19 punten, 2 rebounds, 5 assists) won in de Eurocup met Valencia met 97-89 van Sint-Petersburg. Valencia is al zeker van kwalificat­ie.

HOCKEY

Engeland is de eerste halve finalist na 3-2 zege tegen Argentinië -

Engeland heeft zich woensdag op het WK in het Indische Bhubaneswa­r als eerste geplaatst voor de halve finales. De Engelsen klopten olympisch kampioen Argentinië in de eerste kwartfinal­e met 3-2. De Red Lions treffen donderdagm­iddag in hun wedstrijd bij de laatste acht Duitsland.

ZWEMMEN

Lecluyse finisht als zevende in finale van 50m schoolslag -

Fanny Lecluyse is woensdag zevende geworden in de finale van de 50m schoolslag op het WK kortebaanz­wemmen in het Chinese Hangzhou. De Kortrijkza­anse klokte een tijd van 30.41. Het goud ging naar de Jamaicaans­e Alia Atkinson in 29.05. Lecluyse komt ook vrijdag (op de 100m schoolslag) en zondag (op de 200m schoolslag) in actie.

Vanluchene sneuvelt in reeksen 100m vlindersla­g -

Emmanuel Vanluchene heeft zich woensdag op het WK kortebaanz­wemmen niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 100 meter vlindersla­g. De 26-jarige Vanluchene zwom in de reeksen naar een chrono van 52.30, goed voor de negende en voorlaatst­e plaats in de achtste reeks. Enkel de beste zestien plaatsten zich voor de halve finales. Voor Vanluchene volgen in China donderdag nog de 100 meter wisselslag en zaterdag de 100 meter vrije slag.

WIELRENNEN

Movistar sponsor tot 2021 -

Spaanse bronnen melden dat het telecommun­icatiebedr­ijf Movistar op het punt staat zijn sponsoring met de gelijknami­ge Spaanse wielerploe­g te verlengen tot 2021.hc,

Jonge Quintana zoekt nieuwe ploeg -

Dayer Quintana, de jongere broer van Nairo Quintana, krijgt geen nieuw contract bij Movistar voor 2019 en moet dus op zoek naar een nieuwe ploeg.

Astana-renner stopt wegens hartproble­men -

Astana moet verder met één coureur minder. Balhtiyar Kozhatayev kreeg in september tijdens een ploegstage last aan het hart en zet zijn carrière stop.

Nibali kiest voor Giro én Tour -

Vincenzo Nibali rijdt in 2019 zowel de Giro als de Tour de France. Net als in 2016 rijdt de coureur van Bahrain-Merida de Italiaans-Franse dubbel. In 2016 (toen hij de Giro en de Tour reed) schreef hij de Ronde van Italië op zijn naam. Dat deed hij ook in 2013. In Frankrijk was hij in 2014 de beste. De Ronde van Spanje won Nibali in 2010.

MOTORCROSS

WK start week eerder -

Het WK motorcross zal één week eerder starten dan oorspronke­lijk voorzien. De openings-GP in Argentinië zal op 3 in plaats van 10 maart plaatsvind­en. Reden: op 10 maart zijn er in de regio van Neuquen verkiezing­en en dan is het verboden grote evenemente­n te organisere­n.

RUGBY

Jonge rugbyspele­r in Frankrijk overleden -

Nicolas Chauvin, een rugbyspele­r van de belofteplo­eg van Stade Français, is woensdagav­ond op 19-jarige leeftijd overleden. Zondag kreeg hij in Bègles een hartaanval tijdens een wedstrijd. De Franse achterhoed­espeler liep een nekletsel op, die een hartstilst­and en hersenbesc­hadiging door zuurstofte­kort veroorzaak­te, aldus de club.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium