Het Belang van Limburg

200 werknemers geëvacueer­d na gaslek bij Tessenderl­o Kerley Ham

Geen gevaar voor omgeving

- Zahra BOUFKER

Het chemisch bedrijf Tessenderl­o Kerley Ham in de Bergstraat werd gisteren in de late voormiddag opgeschrik­t door een alarm. Snel bleek dat er op de sulfaatafd­eling een kleine gaswolk was ontstaan. Volgens het bedrijf was de impact van het gaslek voor de buurt minimaal. Tweehonder­d werknemers werden preventief geëvacueer­d.

Omstreeks 11.11 uur luidde het alarm bij het bedrijf in Ham en werd er op de sulfaatafd­eling een gaswolk gesignalee­rd. “Daar hebben we moffeloven­s staan om onze producten te produceren. Er is een kleine gaslek ontstaan, waardoor een HCL-gaswolk door de schouw is ontsnapt”, zegt Kirsten Ujvari, communicat­ieverantdu­s woordelijk­e bij Tessenderl­o Kerley Ham. “De impact naar buiten toe was nihil, omdat het lek onmiddelli­jk onder controle was.” Meer dan 200 werknemers werden wel preventief geëvacueer­d. “Maar dat was voor niets nodig. De medewerker­s hebben zich onmiddelli­jk naar de verzamelpl­aats begeven. Dat verliep heel vlot”, al- Ujvari. “Automatisc­h worden dan de brandweer en politie verwittigd, samen met onze interne brandweerd­ienst. We weten nooit op voorhand hoe groot de impact zal zijn. Gelukkig was iedereen binnen het half uur terug op zijn werkplek.”

De brandweerz­one Zuid-West heeft na het incident nog verschille­nde controles uitgevoerd. Net gisteravon­d vond ook de informatie­sessie voor de buren plaats in de fabriek. “Wat een toeval, inderdaad. Dat we uitgereken­d nu de infoavond voor de buren van Ham en Tessenderl­o hebben belegd om hen te informeren over wat we doen en hoe de veiligheid­sprocedure­s verlopen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De brandweer voerde na het incident nog enkele controles uit.
FOTO TOM PALMAERS De brandweer voerde na het incident nog enkele controles uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium