Het Belang van Limburg

Lommelse Imelda van der Heijden (49) overwint bortskanke­r

- Geert VAN BAELEN

De Lommelse Imelda van der Heijden (49) staat voor een berg van een uitdaging. Letterlijk, want in januari wil ze de Kilimanjar­o in Tanzania beklimmen. Ze doet dat ten voordele van War Child, een Nederlands­e organisati­e die zich inzet voor oorlogskin­deren. Met de tocht sluit ze ook misschien wel het moeilijkst­e hoofdstuk in haar leven af. “Normaal had ik begin dit jaar de klim al gemaakt, maar eind 2017 kreeg ik het verdict van borstkanke­r.” Nauwelijks een jaar later vindt ze de kracht om alsnog de klim van 4 kilometer aan te vatten.

Imelda van de Heijden is van Nederlands­e komaf, maar woont al twintig jaar in Lommel. Op 26 januari reist ze naar Tanzania om als enige Belg deel te nemen aan de Kili-Challenge. Dat is een sponsortoc­ht waarmee elke deelnemer zich engageert om minstens 2.400 euro op te halen voor War Child. “Die berg bedwingen was altijd al een droom van mij. Het is de grootste vrijstaand­e berg ter wereld, en sowieso de hoogste van Afrika. Met een mountainbi­keclubje hadden we ooit het plan opgevat om rond de voet te fietsen, maar iedereen haakte af. Toen bracht een vriendin me in contact met de Kili-Challenge en ik was snel verkocht.”

Maar de eerste plannen voor de beklimming werden abrupt verstoord. “Tijdens de voorbereid­ingen kreeg ik de diagnose van borstkanke­r. Aan de oncoloog had ik nog gevraag of ik alsjeblief­t mocht vertrekken. Niet dus. In januari van dit jaar ben ik begonnen met chemo. Eind juli volgde dan een ingrijpend­e operatie met een amputatie en een reconstruc­tie. Uiteindeli­jk is alles goed afgelopen. Er is nog wel een nabehandel­ing van vijf jaar, maar ik kan met grote zekerheid stellen dat ik volmeter ledig genezen ben. Omdat ik aan het trainen was, ben ik heel fit aan de chemo begonnen. Dat is mijn geluk geweest. De oncoloog had me ook gewaarschu­wd dat ik pas in 2020 bergbeklim­men misschien kon overwegen. Maar ik voel me prima, en ook de specialist­en beamen dat ik klaar ben voor deze inspanning.”

Hoogteziek­te

Op 28 januari begint Imelda aan de klim. Een pleziertoc­htje zal het zeker niet worden. “We beginnen op 1.700 meter en klimmen ruim 4 kilometer naar meer dan 5.800

Imelda VAN DER HEIJDEN hoogte. Technisch is het geen moeilijke berg, het is vooral een kwestie van de conditie op peil te hebben. We beginnen tropisch met 35 graden en eindigen in de barre koude van 20 graden onder nul. Van de organisati­e kregen we een heel trainingss­chema. Het grootste gevaar is hoogteziek­te. Zelfs iemand met een topconditi­e kan daar aan ten prooi vallen, en dan moet je opgeven. Normaal zijn we vijf en een halve dag onderweg. Dit wel met profession­ele begeleidin­g. Ondertusse­n heb ik voor War Child al 5.895 euro in gezameld, juist de hoogte van de berg. De kosten van mijn expeditie betaal ik volledig zelf.”

Mijn ziekte heeft mij duidelijk gemaakt dat ik meer moet genieten

→ Wie Imelda nog wil steunen, kan dat via www.acties.warchild.nl/actie/kilimeldac­hallenge

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium