Het Belang van Limburg

Autistisch­e man breekt in bij buren en vernielt interieur met bijl

-

Een 23-jarige man uit Maasmechel­en moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren omdat hij heeft ingebroken bij zijn toenmalige buren in Maaseik. Hij vernielde het interieur met een bijl en een keukenmes, en hij ging aan de haal met een slipje van de dochter des huizes. De jongeman lijdt aan een zware vorm van autisme en ADHD en kon geen logische verklaring geven voor de feiten. De zaak sleepte al meer dan drie jaar aan.

Uit verveling, dat is de enige reden die de jongeman tijdens de allereerst­e zitting in 2015 voor de Tongerse rechtbank gaf voor de inbraak op 21 mei 2014 in Maaseik. De twintiger had geen job en vulde zijn dagen met het spelen van computersp­elletjes. Bovendien lijdt hij aan een zware vorm van autisme en ADHD. De man had de dag van de feiten ook heel wat gedronken. Volgens zijn verklaring­en ging het om maar liefst vijf flessen wodka.

Slipje

Tijdens zijn ronde doorheen het huis van zijn buren, stal hij een slipje van zijn buurmeisje, brak hij een kluisje open en wilde hij computeron­derdelen meenemen. Uiteindeli­jk nam hij ook een keukenmes en een bijl, waarmee hij het interieur vernielde. Zo hakte hij in de muren en in de trap. Toen de buren thuiskwame­n, ontstond er een scène, waardoor de man terugliep naar zijn eigen huis en daar kon worden opgepakt.

De man moest langsgaan bij een gerechtsde­skundige om zijn psychische toestand te onderzoeke­n. Gisteren werd er na enkele jaren toch een straf uitgesprok­en. De twintiger moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Ook de kosten van de strafvorde­ring zijn voor zijn rekening, een bedrag van 10.877 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium