Het Belang van Limburg

“Meer flexibilit­eit voor koopzondag­en”

Genk wil erkend worden als toeristisc­h centrum

- Chris NELIS

Genk gaat een aanvraag indienen om erkend te worden als toeristisc­h centrum. Dat zou vooral betekenen dat de stad meer koopzondag­en kan organisere­n, vandaag is dat aantal nog beperkt tot vijftien per jaar. Als de erkenning er komt, dan is Genk de zesde Limburgse gemeente met zo’n toeristisc­h statuut. De invulling ervan moet nog tot stand komen in samenspraa­k met de handelaars.

De jongste jaren is het gedrag van de consument drastisch veranderd, denk maar aan het succes van online shoppen. Daarom heeft de stad Genk een planning uitgewerkt waarin er meer vrijheid is voor het drijven van handel. Een belangrijk element daarin is de erkenning als toeristisc­h centrum. Nieuw is dat niet in onze provincie. Lommel, Peer, Maasmechel­en, Tongeren en recent nog Hasselt kregen dat statuut eerder al.

“De voorwaarde is wel dat je ook iets te bieden moet hebben op toeristisc­h vlak”, zegt Patrick Buteneers van Unizo Limburg. “In het algemeen wordt daar vrij soepel mee omgegaan. Er zijn twee overheidsd­iensten die de aanvraag moeten goedkeuren: die van Economie en Werk. Het komt er voor een groot stuk op aan dat je een versoepeli­ng vraagt op de bestaande regels voor het drijven van handel. Of het een stad versterkt, hangt af van twee voorwaarde­n. Er moet een voldoende groot draagvlak zijn bij de handelaars en je moet die extra koopdagen echt wel gaan promoten. Mensen die niet weten dat het op zondag open is, gaan ook niet komen.”

Groot vs klein

De aanvraag staat komende week donderdag op de agenda van de gemeentera­ad. De stad wil alleszins het uitvoering­splan in samenspraa­k met de handelaars tot stand laten komen. “Ja, er is een verschil tussen grote en kleine handelaars”, gaat Buteneers verder. “In die zin dat zaken met meerdere werknemers gemakkelij­ker hun personeels­leden kunnen schikken dan kleine handelaars die maar één of twee mensen aan het werk hebben. Het is ook zo dat ondernemer­s maximaal 39 zondagen per werknemer kunnen voorzien. Ook dat is een voordeel

Tvoor de grotere winkels.”

Net zoals Hasselt heeft Genk de aanvraag ingediend voor heel het grondgebie­d van de stad. “Een erkenning zou leiden tot meer koopflexib­iliteit”, zegt schepen van Economie Lotte Trippaers (CD&V). “Door onze handelsstr­uctuur, met een centrum en drie bovenlokal­e handelsstr­aten, zitten we aan onze limiet voor wat betreft koopzondag­en. Een erkenning zou ook meer mogelijkhe­den bieden aan winkelkete­ns die gebonden zijn aan maximaal zes koopzondag­en per jaar.”

 ?? Verkoop via erkende iFiRE-verdeler ??
Verkoop via erkende iFiRE-verdeler
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Bij een erkenning als toeristisc­h centrum kunnen in Genk meer koopzondag­en georganise­erd worden dan momenteel toegelaten.
FOTO CHRIS NELIS Bij een erkenning als toeristisc­h centrum kunnen in Genk meer koopzondag­en georganise­erd worden dan momenteel toegelaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium