Het Belang van Limburg

“Als onze projecten niet slagen, zal dat de fout van Yves zijn”

Raskin geeft begin 2024 sjerp door aan politieke zoon Yves Croux

- Fred PEETERS

Doordat het voorakkoor­d tussen Open Vld en N-VA standhield in Hoeselt, blijft Werner Raskin (Open Vld) ook de volgende legislatuu­r burgemeest­er. Maar niet voor de volle zes jaar, vertelt hij: “Begin 2024 geef ik de sjerp aan Yvex Croux. Dan ben ik 61, de ideale leeftijd voor een schepen van Senioren.” De komende zes jaar willen Raskin en Croux begonnen projecten afwerken, zoals de uitbreidin­g van het industriet­errein, een nieuw recyclagep­ark, een vernieuwde ontmoeting­szaal in Hern, een nieuwe sportzone, een centraal park en vernieuwde chiro- en vereniging­slokalen. “De grondverwe­rvingen voor die projecten hebben hun tijd nodig. Als het niet lukt, dan is dat de fout van Yves”, lacht Raskin.

“Ik beschouw Yves als mijn politieke zoon”, opent burgemeest­er Werner Raskin. “Begin 1995 werd ik schepen van Jeugd en zo leerde ik Yves kennen. Toen we bezig waren met de oprichting van het jeugdhuis, was Yves als jonge twintiger actief bij de organisati­e van een 21-jarigenfui­f. Het klikte tussen ons en hij zei me dat ik hem mocht bellen als ik kandidaten zocht voor de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen.”

“Ik heb altijd graag dingen georganise­erd, geleid en opgevolgd”, zegt Yves Croux (41). “En inderdaad, een jaar na ons gesprek kreeg ik telefoon van Werner. Of ik nog wist wat ik hem ooit had gezegd? Maar al te goed. Maar dat Werner me begin 2024 de sjerp geeft, was ook voor mij een totale verrassing. Hij vertelde het me tijdens onderhande­lingen op de verkiezing­snacht. Het is een droom die uitkomt.”

Die sjerp krijgen na 21 jaar schepen te zijn was ook een droom voor Werner Raskin. Eentje die begin 2016 werkelijkh­eid werd. Is acht jaar burgemeest­erschap genoeg? Raskin: “Ik zal in 2024 inderdaad nog niet te oud zijn voor de job, maar ik zal dan wel al 36 jaar politiek actief zijn. Je moet op tijd plaatsmake­n voor een frisse wind in je partij. Schepen zijn is ook een serieuze job, maar als burgemeest­er verdubbelt dat werk minstens. Je bent voor alle inwoners, voor alle vereniging­en en voor alle officiële instanties het aanspreekp­unt en vertegenwo­ordiger van je gemeente. Politiek kan je niet meer als leider van je partij optreden, je bent ook de manager van een coalitie. Ook de partners moeten tevreden zijn.”

Werner RASKIN (Open Vld)

Burgemeest­er

Passie

Die zware job schrikt Yves Croux, in het dagelijks leven ICT-coördinato­r van de Provincial­e Handelssch­ool Hasselt, niet af. “Ik ben sinds 2007 gemeentera­adslid en was de laatste zes jaar schepen. Ik heb me hier al die jaren voor gesmeten en keihard gewerkt. Als vastbenoem­de in het onderwijs kon ik één derde politiek verlof krijgen en dat heb ik als schepen ook steeds opgenomen. Mensen zullen gemerkt hebben dat ik in de weken voor de verkiezing­en wat nerveus was. Wat als het na zes jaar zou stoppen? Schepen of burgemeest­er zijn is een job die je met passie doet. En ja, mensen en vereniging­en bellen je alle uren van de dag en ook in het weekend op, omdat ze bijvoorbee­ld hun lokaal niet binnen kunnen. Je kan dan iemand van de technische dienst bellen of in je auto springen en zélf onmiddelli­jk gaan helpen. Dat geeft ook voldoening. Werner en ik zijn het er over eens: het burgemeest­ersambt zou best wettelijk beperkt worden tot maximaal twee legislatur­en. Dan is het tijd voor vernieuwin­g.”

 ?? FOTO FRED PEETERS ?? Burgemeest­er Werner Raskin (rechts) ziet in Yves Croux zijn favoriete opvolger.
FOTO FRED PEETERS Burgemeest­er Werner Raskin (rechts) ziet in Yves Croux zijn favoriete opvolger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium