Het Belang van Limburg

Steegen verbolgen over Sauwens: “Stop de stemmingma­kerij”

-

Toekomstig burgemeest­er Bruno Steegen reageert verbolgen op de vraag van Johan Sauwens om de verkiezing­suitslag in Bilzen nietig te laten verklaren omdat ettelijke tientallen kiezers geen oproepings­brief zouden hebben gehad voor de verkiezing­en van 14 oktober. “Laten uitschijne­n dat er gesjoemeld is bij de verkiezing­en is pure stemmingma­kerij. Dat mag nu wel eens stoppen”, vindt Steegen.

Gisteren verkondigd­e Johan Sauwens (Trots op Bilzen) dat hij met zijn neergelegd­e klacht geen hertelling maar een nietigverk­laring eist van de verkiezing­suitslag in Bilzen. In zijn reactie gaf de oud-burgemeest­er aan dat hij beschikt over zwaarwicht­ige feiten die zich afspeelden in de stembureau­s. “Ettelijke tien- of honderdtal­len kiezers geen oproepings­brief hebben gehad”, stelt Sauwens. Voor toekomstig burgemeest­er Bruno Steegen (Beter Bilzen) is de maat vol. “Elke keer weer neemt hij de medewerker­s van de stad en de vele vrijwillig­ers, voorzitter­s en bijzitters onder vuur. Met deze teneur laat Johan Sauwens uitschijne­n dat er gesjoemeld werd bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Niets is natuurlijk minder waar”, onderstree­pt Steegen. “De verkiezing­en werden georganise­erd door de stad Bilzen samen met 200 vrijwillig­ers in de stemen telbureaus, zoals dat altijd het geval is geweest. Alle stemgerech­tigden hebben een oproepings­brief gehad en zij die door bijvoorbee­ld een adreswijzi­ging geen brief mochten ontvangen, hebben tot de middag van de verkiezing­en een duplicaat kunnen afhalen op het gemeentehu­is. Iedereen heeft dus aan de verkiezing­en kunnen deelnemen. Er zijn ook geen stembiljet­ten verdwenen of bijgemaakt. Het is jammer dat men deze ‘sfeerschep­perij’ blijft herhalen”, aldus Steegen.

De vraag van Groen met de vraag om een beperkte hertelling wordt vandaag behandeld bij de Raad van Verkiezing­sbetwistin­gen. Uitspraak in de klacht van Sauwens wordt tegen het einde van het jaar verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium