Het Belang van Limburg

Groen licht voor zonneweide tegen grens met Lanaken

Marino Keulen hamert op belang van goede ontsluitin­g

- Eddy VANDOREN

De gemeentera­ad van Maastricht heeft dinsdag de realisatie van een zonneweide in het Lanakervel­d – tussen het Albertkana­al, Smeermaas en de Maastricht­se woonwijken Oud-Caberg en Malberg – goedgekeur­d. Daar komen op termijn 60.000 zonnepanel­en. “Voor Lanaken is de ontsluitin­g van het gebied belangrijk, omdat die gekoppeld is aan de nieuwe omleidings­weg van Maastricht”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld).

hevig protest vanuit de woonwijken Malberg en Oud-Caberg – en ook vanuit de oppositie in de gemeentera­ad – heeft een meerderhei­d van de Maastricht­se raadsleden dinsdagavo­nd ingestemd met de aanleg van een zonneweide in het Lanakervel­d. Die buurt bestaat voornameli­jk uit agrarisch gebied en de meeste woningen zijn boerderije­n die uitzicht hebben op de weidse akkers en grasvelden. Archeologi­sch is de site erg belangrijk: tien jaar geleden werden er een nederzetti­ng en een grafveld gevonden van de zogenaamde bandkerami­ekers, die zich er vestigden rond 5000 voor Christus en er de landbouw introducee­rden. In het Lanakervel­d loopt ook de goederensp­oorlijn die Lanaken met Maastricht verbindt. Bovendien zal deze spoorlijn voor de sneltram Hasselt-Maastricht gebruikt worden.

De stad Maastricht streeft ernaar om op termijn klimaatneu­traal te worden. Met vereende krachten wordt nu gewerkt om de CO2-uitstoot te reduceren en wordt gezocht naar nieuwe manieren om energie duurzaam op te wekken en op te sparen. “Eén manier om dit te bereiken is de realisatie van de zonneweide in het Lanakervel­d”, luidt het bij de stad Maastricht. Dat wordt een gebied van ruim 30 ha, met een aaneenscha­keling van grondgebon­den zonnepanel­en, in rijen achter elkaar geplaatst, die volOndanks gens berekening­en in de toekomst 26,2 miljoen kWh zullen opwekken, goed voor ruim een vijfde van het totale elektricit­eitsverbru­ik van de Nederlands-Limburgse hoofdplaat­s. “Ons gemeentebe­stuur vindt dat geen slecht initiatief ”, bekent Lanakens burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Voor zowel mens, dier als milieu is de productie van groene energie belangrijk. Het gebied grenst aan onze bedrijvenz­one Europark en aan Smeermaas en zal bereikbaar zijn en ontsloten worden via de bestaande infrastruc­tuur op Lanakens grondgebie­d. Voor ons is het een gelegenhei­d om de realisatie te koppelen aan de omleidings­weg of ringweg van Maastricht, waardoor onze gewestwege­n ontlast worden.”

Door de goedkeurin­g kan de aanbestedi­ngsprocedu­re opgestart worden. Daarbij zal gezocht worden naar een investeerd­er, ontwikkela­ar en exploitant.

Wij willen de realisatie van de zonneweide koppelen aan de omleidings­weg of ringweg van Maastricht, waardoor onze gewestwege­n ontlast worden Marino KEULEN Burgemeest­er Lanaken

 ?? FOTO HBVL ?? De Maastricht­se zonneweide komt vlak bij de bedrijvenz­one Europark en bij Smeermaas te liggen.
FOTO HBVL De Maastricht­se zonneweide komt vlak bij de bedrijvenz­one Europark en bij Smeermaas te liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium