Het Belang van Limburg

“Geen goedkope glitter”

De jongste is 4, de oudste 85: met Kerstmis schuift de hele familie aan tafel bij Circus Ronaldo. En u mag meedoen. Twaalf avonden lang strijken ze met al hun woonwagens neer in het Lommelse Burgemeest­erpark.

- Christof RUTTEN

“Het ziet ernaar uit dat het toch weer een soort van traditie aan het worden is, die kerstshows van ons”, zegt Danny Ronaldo (49) van Circus Ronaldo. “Dat was nochtans niet het plan toen we er mee begonnen. Eerst hebben we het twee jaar met kerst gespeeld in onze stad Mechelen. Daarna vroeg Lier ons. En nu is Lommel aan de beurt.”

Ook op 25 december

“Het is een voorstelli­ng die ruimte laat om te groeien”, zegt hij. “De structuur is niet erg rigide. De kleinste die meedoet is mijn dochtertje Adania. Zij is vier. De oudste is mijn vader Johnny. Hij is 85. En voor de rest zit er nog eentje van 11, eentje van 21 en eentje van 49 aan tafel… Alle leeftijden eigenlijk. Dat zie je niet meer vaak: een voorstelli­ng met verschille­nde generaties. Maar je merkt wel dat zoiets warm binnenkomt bij het publiek.”

De Ronaldo’s vieren kerst in een circustent. Ze zitten aan een lange tafel met de hele familie en hun vrienden. En wat u ziet, is écht hun kerstfeest. Ze spelen zelfs op 25 december. “Ik weet nog dat ik als kind kerst altijd heel bijzonder vond bij ons thuis”, herinnert Danny zich. “Mijn vader speelde muziek op cello of gitaar. En er werd altijd gezongen door de hele familie. De laatste jaren merk ik dat je dat soort kerstfeest­en haast niet meer ziet. Er staat een cd op waar niemand naar luistert. Of mensen kijken naar de televisie.” “Net daardoor ontstond dit idee. Puur en niet commerciee­l, maar magisch en mystiek. Geen goedkope glitter. Iedereen zit aan tafel, het publiek kijkt toe en zal soms medeplicht­ig gemaakt worden. Voor een groot deel is het ge- speeld, maar het is echt gebaseerd op hoe het er bij ons aan toegaat met de feestdagen. Wij vieren in Lommel dus twaalf keer kerst. De kleinsten laten aan de nonkel en tante zien wat ze het afgelopen jaar allemaal aan acrobatie of trucs hebben geleerd. De ene daagt de andere al eens uit om een nummer te proberen na het zoveelste glaasje wijn... Het is een mix van theater, circus en muziek. Met ook melancholi­sche momenten, ja zelfs een beetje donker op een bepaald moment. Maar dat maakt de magie aan het eind net nog groter. Achteraf merk ik dat alle leeftijden ervan hebben genoten. Kinderen die geprikkeld zijn en zelf met het bestek of borden beginnen te jongleren. Oudere mensen die geraakt zijn door de melancholi­e. En pubers die onder de indruk komen zijn en vertellen dat ze nog nooit zo’n kerst hebben meegemaakt.”

De sfeer begint al voor de voorstelli­ng, met een heus dorp vol vuurkorven, acts en muziek op een ouderwets draaiorgel. De Ronaldo’s pakken al hun woonwagens daarvoor mee naar Lommel.

Magisch en mystiek

→ ‘De wonderlijk­e kerst van Circus Ronaldo’, Burgemeest­erpark Lommel (14, 15 en 16 december, en van 21 tot en met 30 december). Info www.ccdeadelbe­rg.be

 ?? DE GROVE
FOTO BENNY ?? Jong en oud toont op het kerstfeest van Circus Ronaldo wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.
DE GROVE FOTO BENNY Jong en oud toont op het kerstfeest van Circus Ronaldo wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium