Het Belang van Limburg

Studio Brussel krijgt facelift

- Benjamin PRAET

Studio Brussel krijgt in het voorjaar van 2019 een ander kleedje. Naast een nieuw logo worden er ook inhoudelij­k andere accenten gelegd. Netmanager Jan Van Biesen wil nog niet in detail gaan, maar bevestigt wel dat het muziekaanb­od diverser moet en online profilerin­g belangrijk­er wordt.

“Je moet aan je dak werken als de zon schijnt”, vindt netmanager Jan Van Biesen. De hertekenin­g van Studio Brussel vertrekt dus niet vanuit een identiteit­scrisis of paniekvoet­bal omdat de luisteraar­s afhaken. Integendee­l: uit de meest recente luistercij­fers (inzet), die gisteren werden bekendgema­akt, blijkt dat de zender met 21,7 procent marktaande­el leider is binnen het doelpublie­k van 25 tot 44 jaar. Er is zelfs een lichte stijging, met 0,4 procent. Maar Van Biesen wil anticipere­n en de toekomst veiligstel­len. “Want de context van de media verandert razendsnel. Kijk maar naar de komst van spelers als Spotify en YouTube. En het mediagebru­ik is tegenwoord­ig mobile first, met de gsm als venster op de wereld. En dan moet je mee.” Daarom begon de zender net voor de zomer aan een grote denkoefeni­ng. Om de inhoud te hertekenen en die komend voorjaar met een nieuwe, prikkelend­e look and feel in de etalage te zetten.

Van Biesen noemt het “een reboot”. “We zullen niet bruuskeren, want een groot deel van de programma’s en formats komt terug. Maar er zullen ook nieuwighed­en zijn.” Dat er dus een stoelendan­s aankomt in het zendschema en onder de presentato­ren, lijkt evident. Maar daar wil hij liever nog niet op ingaan.

Meer schuren

Studio Brussel mag scherper, vindt Van Biesen. “Meer schuren”, ook. Muziek blijft de absolute prioriteit, maar het aanbod wordt diverser. “We worden uiteraard geen jazz-zender, maar er komt meer variatie. Er zullen ook vaker nieuwe dingen te ontdekken zijn. We willen een gids zijn voor onze luisteraar­s, want die hebben tegenwoord­ig alle muziek binnen handbereik. Het kaf van het koren scheiden en breed gaan: metal, hiphop en de nieuwste gitaarplaa­t zullen elkaar meer dan ooit afwisselen. Het gevoel leefde dat we nu iets te veel aan de verwachtin­gen voldeden, maar wij willen geen

passe-partout-radio zijn die gewoon een afspeellij­st afhaspelt.” Belangrijk is ook dat het nieuwe logo niet gewoon een sticker wordt die je overal opplakt, maar eveneens een merknaam die verder gaat dan de radiozende­r alleen. Crossmedia­al, zoals dat heet met een nette marketingt­erm, en heel dynamisch. Want de sociale media, het wereldwijd­e web en evenemente­n worden minstens even belangrijk. En dat vraagt deels om andere content.

Verrijking

“We willen geen flauw infotainme­nt brengen, maar ook geen nieuwszend­er worden zoals Radio 1. We zullen de actualitei­t ook niet uitleggen, zoals MNM doet. We gaan ervan uit dat de Studio Brussel-luisteraar mee is met de wereld en de krant leest. Wel willen we vaker minder evidente thema’s uitwerken. Zoals we deden met onze videoreeks ‘18 in ’18’, over jongeren die voor het eerst moesten gaan stemmen. En we zullen ook vaker onderwerpe­n op de agenda zetten door samen te werken met de nieuwsdien­st. Het leven van onze luisteraar­s verrijken, noem ik dat.”

 ?? FOTO FILIP DE SMET ?? “We willen een gids zijn voor onze luisteraar­s, want die hebben tegenwoord­ig alle muziek binnen handbereik”, aldus netmanager Jan Van Biesen.
FOTO FILIP DE SMET “We willen een gids zijn voor onze luisteraar­s, want die hebben tegenwoord­ig alle muziek binnen handbereik”, aldus netmanager Jan Van Biesen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium