Het Belang van Limburg

Zes miljoen voor nieuw recyclageb­edrijf in Pelt

-

Vanaf januari zal op het Overpeltse Nolimpark het nieuwe recyclageb­edrijf BNE Trading & Recycling in werking treden. Het legt zich toe op de gescheiden verwerking van metalen uit afgedankte elektrisch­e en elektronis­che apparatuur. Er is een investerin­g mee gemoeid van 6 miljoen euro. In eerste instantie gaan er 20 mensen aan de slag.

Het nieuwe bedrijf werd ondergebra­cht in de vroegere infrastruc­tuur van de Starline-fabriek en is een onderdeel van de naastligge­nde schrootver­werker Multi Continenta­l Group, een van oorsprong Nederlands bedrijf. Aanvankeli­jk zou het in juli openen, maar een brand in volle testfase – vermoedeli­jk door zelfontbra­nding van een batterij – gooide toen roet in het eten. Enkele machines moesten hersteld worden. Maar nu is het nieuwe bedrijf feestelijk geopend. “Deze recyclingp­lant zal zich toeleggen op de recuperati­e van ferrometal­en en non-ferrometal­en uit afvalstrom­en van afgedankte apparaten. Eind 2016 zijn we op dit initiatief beginnen broeden, om zo onze toekomst veilig te stellen”, vertelt zaakvoerde­r Rudi Hoekx. “We zitten zeker voor Limburg met een unieke verwerking­sinstallat­ie. Hieraan gaat natuurlijk een manueel proces vooraf waarbij personeel lithiumbat­terijen en andere gevaarlijk­e onderdelen verwijdert uit apparaten.”

Stromen

De afvalstrom­en kunnen uit verschille­nde richtingen aangelever­d worden. “Bijvoorbee­ld afval uit de industrie, maar ook Recupel kan een leverancie­r worden. Ons eindproduc­t blijft een afvalstof, maar wel helemaal zuiver en geschikt om terug gesmolten te worden tot een grondstof. We zitten echt aan de bron van de circulaire economie.”

Op dit moment is het bedrijf vergund om 60 ton per dag te verwerken, een volume dat mogelijk nog verhoogd wordt. In een eerste fase zal een twintigtal mensen aan de slag gaan. “Maar we hopen snel naar een tweede ploeg te gaan, goed voor 15 extra werkkracht­en.”

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Zaakvoerde­r Rudi Hoekx (midden) samen met de eigenaars Barend (links) en Willy Blom van BNE Trading & Recycling.
FOTO GEERT VAN BAELEN Zaakvoerde­r Rudi Hoekx (midden) samen met de eigenaars Barend (links) en Willy Blom van BNE Trading & Recycling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium