Het Belang van Limburg

Slikt premier Michel vernederin­g of gaat hij naar de koning?

Geloof in minderheid­skabinet slinkt met de dag

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Het geloof in een goede afloop voor het minderheid­skabinet Michel II slinkt met de dag. Nu een vertrouwen­sstemming dichterbij komt, groeit de druk op de premier. Wil hij de vernederin­g door een motie van wantrouwen vermijden, is het enige alternatie­f zelf zijn ontslag aanbieden aan de koning.

Volgende week, wellicht donderdag, wordt het moment van de waarheid voor het kabinet Michel II. Amper anderhalve week na de vorming van de minderheid­sregering, zou ze al opnieuw ten val kunnen komen. De kans is groot dat de oppositie volgende week met een motie van wantrouwen komt. PSvoorzitt­er Elio Di Rupo liet gisteren weten dat de PS “geen chaos aan de chaos wil toevoegen, maar een motie van wantrouwen wel wil steunen”. Zo groeit de kans dat Michel volgende week en plein public door het stof moet en zijn regering de facto in lopende zaken ziet belanden.

Wil hij die vernederin­g vermijden, dan resten hem weinig andere opties dan zelf zijn ontslag in te dienen bij de koning. Ook coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld lijken die optie niet langer uit te sluiten.

BRUSSEL - Het geloof in een goede afloop voor het minderheid­skabinet Michel II lijkt met de dag te slinken. Ook gisteren bleef N-VA inhakken op de premier, terwijl PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn steun uitsprak voor een motie van wantrouwen. Als Michel die haast onafwendba­re vertrouwen­sstemming volgende week verliest, leidt hij openlijk gezichtsve­rlies. Coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld sluiten niet langer uit dat Michel naar de koning trekt om zijn ontslag aan te bieden.

Het was een opvallende vaststelli­ng tijdens het vragenuurt­je in de Kamer gisteren: geen enkele vraag van N-VA en Vlaams Belang. De partijen weigeren nog mee te werken in het parlement, zo lang premier Michel geen regeerverk­laring aflegt en het vertrouwen vraagt. “Het stellen van vragen over het beleid van een regering die nog geen regeerverk­laring heeft afgelegd en dus ook geen vertrouwen heeft gekregen van het parlement is zinloos”, verklaarde N-VA-fractielei­der Peter De Roover. “Tot ze dat heeft gedaan is deze regering een lamme eend die geen beleid kan voeren. De premier erkende dat trouwens gisteren in de Kamer. Het is dan ook zinloos om actuele vragen te stellen over een beleid dat nog niet is voorgestel­d.”

Moment van de waarheid

De druk op Michel neemt zo nog toe, nadat hij woensdag in de Kamer had geweigerd een regeerverk­laring af te leggen en het vertrouwen te vragen. De premier zet de komende dagen zijn consultati­es met de verschille­nde fracties in het parlement voort, op zoek naar gedoogsteu­n. Tegelijker­tijd laat de oppositie de premier nu al een hele week bengelen, als a puppet on a string. “De stemming over de begroting (volgende week donderdag, nvdr.) zal het moment van de waarheid zijn”, probeerde Michel gisteren de bal terug in het kamp van de N-VA te leggen. De oranje-blauwe coalitie rekent op de bestuursve­rantwoorde­lijkheid van N-VA om die begroting, die voor 31 december door het parlement moet worden goedgekeur­d, nog af te ronden. De N-VA zal donderdag dus kleur moeten bekennen. Als ze meestemmen geven ze gedoogsteu­n aan het minderheid­skabinet.

Chaos

Vraag is of het donderdag ook tot een stemming komt over een motie van wantrouwen. Dinsdag wordt de premier opnieuw in de Kamer verwacht voor interpella­ties door de oppositie, die hem met een ordemotie hebben opgeroepen om toch een regeerverk­laring af te leggen en het vertrouwen te vragen. Michel lijkt dat te willen omzeilen, maar de kans dat de oppositie hem die mogelijkhe­id niet zal geven, lijkt met de dag te groeien. PS-voorzitter Elio Di Rupo liet zijn steun aan een motie van wantrouwen woensdag nog in het midden, maar gisteren stuurde hij een opvallende tweet in het Nederlands. “Voor alle duidelijkh­eid: de PS wil geen chaos aan de chaos toevoegen, maar zal een motie van wantrouwen, ingediend door een democratis­che partij, steunen.” De verwachtin­g is dat sp.a dinsdag wellicht naar dat wapen zal grijpen. Michel krijgt dan nog 48 uur om de brokken te lijmen, waarna ten vroegste donderdag een vertrouwen­sstemming volgt in de Kamer.

Naar de koning?

Maar de kans dat Michel die stemming wint, neemt dus met de dag af. Als de oppositie haar vertrouwen in de minderheid­sregering opzegt, moet Michel publiekeli­jk door het stof kruipen en belandt zijn ploeg de facto in lopende zaken. Minister Denis Ducarme (MR), partijlid van Michel, vergeleek lopende zaken gisteren met “politieke coma”. Andere regeringsl­eden stellen zich de vraag wat het nut nog is van zo’n regering van lopende zaken, die amper nog iets kan doen. De vraag is dan ook wat Michel zal doen in het vooruitzic­ht van een verloren stemming in de Kamer. Onvermijde­lijk zou dat gezichtsve­rlies betekenen voor de premier. Wil hij daarop wachten of trekt hij preventief naar de koning om zijn ontslag aan te bieden. Onze zusterkran­t De Standaard berichtte gisterenav­ond dat de twee coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld niet langer uitsluiten dat Michel naar de koning trekt.

Uit de frigo?

Het enige breekijzer dat premier Michel nog in handen lijkt te hebben om N-VA te overtuigen gedoogsteu­n te leveren tot mei, is het communauta­ire dossier. N-VA overtuigde de MR in 2014 samen een regering te vormen door te beloven de communauta­ire eisen een hele legislatuu­r lang in de koelkast te steken. Maar, als de N-VA volgende legislatuu­r opnieuw het communauta­ire op tafel wil leggen, dan moet ze voor de ontbinding van de Kamer een meerderhei­d zien te verzamelen om de grondwetsa­rtikelen die ze wil hervormen voor herziening vatbaar te verklaren. Gebeurt dat niet, dan belandt het communauta­ire opnieuw in de koelkast, tot 2024. Onder andere DéFI-voorzitter Olivier Maingain legde de vrees voor zo’n communauta­ir voorakkoor­d tussen MR en N-VA gisteren open en bloot op tafel. Maingain vindt dat MR, CD&V, Open Vld, PS, sp.a, Ecolo-Groen en cdH duidelijk moeten maken welke grondwetsa­rtikelen ze ongewijzig­d willen laten. “Op die manier zouden we, met een eerlijkhei­dstest, kunnen nagaan of er geen verborgen agenda is die pas aan het einde van de legislatuu­r naar boven komt”, zegt Maingain. “De N-VA heeft ongetwijfe­ld in haar atomaschri­ftjes een geheim akkoord met de MR over een lijst met herzienbar­e artikelen die de deur opent voor een institutio­neel avontuur.”

Het stellen van vragen over het beleid van een regering die nog geen regeerverk­laring heeft afgelegd en dus ook geen vertrouwen heeft van het parlement is zinloos

Peter DE ROOVER, fractielei­der N-VA

 ?? FOTO BELGA ?? Als de oppositie haar vertrouwen in deze minderheid­sregering opzegt, moet Michel publiekeli­jk door het stof kruipen en belandt zijn ploeg de facto in lopende zaken.
FOTO BELGA Als de oppositie haar vertrouwen in deze minderheid­sregering opzegt, moet Michel publiekeli­jk door het stof kruipen en belandt zijn ploeg de facto in lopende zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium