Het Belang van Limburg

Punch opent “Leerfabrie­k” voor werknemers en scholen

De Leerfabrie­k staat ook open voor scholen en bedrijven

- Guido CLOOSTERMA­NS

De producent van versnellin­gsbakken Punch Powertrain in Sint-Truiden heeft sinds gisteren zijn eigen opleidings­centrum. Onder de naam De Leerfabrie­k gaat Punch de eigen werknemers opleiden en bijscholen. “Maar het centrum staat ook open voor scholen en andere bedrijven”, zegt topman Cor van Otterloo, die ruim 300.000 euro investeerd­e in het centrum dat een antwoord moet bieden aan de krapte op de arbeidsmar­kt.

SINT-TRUIDEN - Naast zijn fabriek van versnellin­gsbakken heeft Punch Powertrain sinds gisteren ook De Leerfabrie­k. In het nieuwe opleidings­centrum krijgen niet alleen nieuwe werknemers van Punch een adequate vorming. “Ook scholen en andere bedrijven kunnen in De Leerfabrie­k terecht”, aldus CEO Cor van Otterloo, die ruim 300.000 euro investeerd­e in het opleidings­centrum.

“Het idee van een eigen opleidings­centrum ontstond uit noodzaak, toen we in een fase van groei op zoek waren naar CNC-operatoren en die niet vonden”, aldus personeels­directeur Yves Frenay. “Gezien de krapte op de arbeidsmar­kt voor technische profielen, moeten we steeds meer zelf voorzien in basisoplei­dingen. We hebben een aantal sterke partners die ons daarin ondersteun­en, waarbij de VDAB en Limtec, maar we kunnen bij hen niet terecht voor technieken die specifiek zijn voor ons. Zoals slijptechn­ieken en bepaalde meettechni­eken.”

Het eigen opleidings­centrum ontstond niet alleen uit noodzaak, maar toch ook een beetje uit frustratie, voegt CEO Cor van Otterloo toe. “Vandaar dat we de rollen hebben omgedraaid. Wij leiden zelf onze nieuwe mensen op en stellen onze opleidings­infrastruc­tuur ter beschikkin­g van scholen en andere bedrijven.” Voor de realisatie van De Leerfabrie­k, zoals het kind gedoopt werd, vond Punch een mooi voorbeeld bij het Indiase technologi­ebedrijf Kalyani Transmissi­on Technology­s. “De beste opleiding is een opleiding waar de cursisten ook zelf dingen kunnen doen”, aldus van Otterloo.

Samenwerki­ng

Punch Powertrain investeerd­e ruim 300.000 euro in een opleidings­centrum dat naast een aantal opleidings­lokalen ook een gesimuleer­de productie-omgeving van ruim 400 vierkante meter omvat waarbij een aantal specifieke technieken worden aangeleerd. In de Leerfabrie­k kunnen cursisten terecht voor opleidinge­n CNC-operator, een opleiding slijptechn­ieken, een opleiding meettechni­eken, opleidinge­n voor onderhouds­technici en opleidinge­n op het vlak van veiligheid en intern transport. Voor technologi­ebedrijven zoals Punch Powertrain is levenslang leren een noodzaak. Naast de nieuwe werknemers worden ook de andere werknemers voortduren­d bijgeschoo­ld in nieuwe technologi­eën en producten. Zo gaat Punch, dat naam en faam heeft gemaakt in de ontwikkeli­ng van continu variabele transmissi­es, straks van start met de productie van versnellin­gsbakken met dubbele koppeling voor de Franse PSA-groep, producent van de automerken Peugeot, Citroën en Opel. Verwacht wordt dat het bedrijf dan opnieuw een groeischeu­t krijgt.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Cor van Otterloo van Punch vond inspiratie voor de Leerfabrie­k bij Ravi Nagarkar van Kalyani.
FOTO TOM PALMAERS Cor van Otterloo van Punch vond inspiratie voor de Leerfabrie­k bij Ravi Nagarkar van Kalyani.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium