Het Belang van Limburg

Mars tegen ‘Marrakech’ gaat door ondanks verbod

-

BRUSSEL - Ondanks een verbod komt de ‘Mars tegen Marrakech’ toch naar Brussel – met hooligans in zijn kielzog. “Haal de migranten binnen. Zij lopen zware risico’s”, pleit het Burgerplat­form voor Overnachti­ngen.

“De gewone burger is het beu. Niet alleen het Migratiepa­ct van Marrakech, maar ook deze totalitair­e maatregel van de Brusselse overheid, die onze vrije meningsuit­ing wil inperken’”, zegt de preses van de studentenv­ereniging KVHV, Filip Brusselman­s. Hij treedt op als woordvoerd­er van de ‘Mars tegen Marrakech’.

Die ‘mars’ wordt georganise­erd door Dries Van Langenhove en zijn radicaal-rechtse studentenv­ereniging Schild en Vrienden, samen met NSV, KVHV, Voorpost en de Vlaams Belang Jongeren. Ze hopen er de onderteken­ing van het VN-Migratiepa­ct – ‘een Trojaans paard’ – mee tegen te houden. De manifestat­ie werd door de Brusselse overheid verboden, ‘wegens het risico voor de openbare orde’. Maar de organisato­ren trekken zich daarvan niets aan. “Zondag vertrekken vanuit verschille­nde centrumste­den bussen naar de hoofdstad. Ze zullen ons de mond niet snoeren”, zegt Brusselman­s.

Geen ‘bruine mars’

Samen met de jongerenve­renigingen komt ook de Football Lads Alliance (FLA) naar Brussel. Dat is een vereniging van harde supporters­kernen – dezelfde die in maart 2016 aan de basis lag van rellen aan de Beurs. Rudi Vervoort (PS), ministerpr­esident van het Brussels Gewest, motiveerde de beslissing om de mars te verbieden omdat er “geen sprake kan zijn van een bruine mars in de straten van Brussel”. “De politiedie­nsten zullen alles in het werk stellen om dat besluit uit te voeren.” Het Burgerplat­form voor Overnachti­ngen, dat transmigra­nten aan een slaapplaat­s helpt, treft alvast maatregele­n en wil zondag alle migranten van de straat halen – ‘anders lopen ze zware risico’s’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium