Het Belang van Limburg

“Verzorgend­en denken het vaak beter te weten dan bewoners”

Minister Vandeurzen zet proefproje­ct rond ethisch verantwoor­d zorgbeleid verder

- Mark VAN LUYK

NEERPELT - Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil opnieuw 80.000 euro subsidie geven aan woonzorgce­ntra die een proefproje­ct willen opstarten rond ethisch verantwoor­d zorgbeleid. Simpeler gesteld: woonzorgce­ntra moeten hun zorg opbouwen rond respect voor elke bewoner. Dat klinkt makkelijke­r dan het is, want de bewoners worden steeds ouder en lijden steeds vaker aan dementie.

Tien woonzorgce­ntra kregen van de minister vorig jaar samen 80.000 euro om een proefproje­ct op te zetten. Het is de bedoeling dat andere zorgcentra uit hun ervaringen leren. Dinsdag was er een studiedag in Neerpelt waarop de minister aanwezig was. “Als we willen dat woonzorgce­ntra echte zorg- en leefgemeen­schappen zijn, dan is het ontzettend belangrijk dat de zorg en ondersteun­ing vertrekken vanuit een diepgewort­eld respect voor iedere bewoner. We willen hierin investeren en dit zorgbeleid aanmoedige­n”, aldus Vandeurzen na de studiedag. Een diepgewort­eld respect voor iedere bewoner. Dat zou je toch vanzelfspr­ekend mogen vinden in woonzorgce­ntra waar je rond de 50 euro per dag betaalt, maar blijkbaar ligt dat niet zo eenvoudig. “Vroeger zat een bejaarde gemiddeld 3 jaar in een woonzorgce­ntrum. Nu is dat gemiddeld 1,5 jaar. Mensen blijven langer thuis en dat is een goede zaak, maar daardoor is de leeftijd waarop bewoners naar woonzorgce­ntra verhuizen, sterk toegenomen. Bovendien is de dementiegr­aad in die woonzorgce­ntra gestegen tot 75 procent”, zegt Linus vanlaere, coauteur van het boek ‘Zorgethiek in praktijk. “Dat maakt dat er heel veel tijd en aandacht naar basisverzo­rging en voeding gaat en er minder tijd over is voor relaties met de zorgbehoev­ende.” “Woonzorgce­ntra zullen zich steeds meer de vraag moeten stellen hoe ze er voor kunnen zorgen dat het personeel de ruimte heeft om een relatie aan te gaan met een persoon en zijn unieke zorgen. Nu vervallen zorgcentra vaak in routine. Heel dat verhaal vraagt om een totaal andere organisati­e.”

Weg paraplu

Dat hadden ze ook al begrepen in Woon- en Zorgcentru­m Sint-Jozef in Neerpelt dat meedeed aan het proefproje­ct van de minister. “Sinds 2012 hebben we heel onze organisati­e herdacht”, zegt woonzen. zorgcoördi­nator Evi Eerdekens. “Onze middelen en mensen zijn schaars en dus hebben we onszelf de vraag gesteld hoe we met die schaarste kunnen omgaan zonder de bewoners uit het hoog te verlie- Sindsdien hebben we de hiërarchie en de paraplu’s afgeschaft. Het onderhouds­personeel helpt bv. mee bedden opmaken of eten geven,…. De protocolle­n zijn voor ons ook minder dwingend geworden. Die voorschrif­ten zijn er alleen maar als je het echt niet meer zelf weet.”

“De bewoner staat bij ons centraal. Bewoners beslissen zelf wanneer ze gewassen worden. Heeft een bewoner geen zin om te eten dan kunnen we zijn bord aan de kant zetten en het later opwarmen. Wil iemand naar de markt gaan dan proberen we te bekijken of we dat kunnen organisere­n. We gaan dus echt in gesprek met de bewoners en dat is zeker een andere insteek want zorgopleid­ers denken nog al te vaak dat ze het beter weten dan de zorgbehoev­ende. We moeten echt nederiger zijn. Zelfs iemand met dementie weet heel goed wat hij wil.” Volgens Eerdekens slaat die aanpak aan. “Uit onze tevredenhe­idsenquête blijkt dat de tevredenhe­id van de bewoners stijgt. Uit onze ervaringen blijkt ook dat je als personeel niet altijd grote dingen moet doen om de mensen tevreden te houden. Het zijn net de kleine dingen die de bewoners gelukkig maken.”

Het is ontzettend belangrijk dat de zorg vertrekt vanuit een diepgewort­eld respect voor iedere bewoner

Jo VANDEURZEN (CD&V), Vlaams minister van Welzijn

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Evi Eerdekens van Woon- en Zorgcentru­m Sint-Jozef in Neerpelt, met een aantal bewoners: “Het zijn net de kleine dingen die hen gelukkig maken.”
Foto DICK DEMEY Evi Eerdekens van Woon- en Zorgcentru­m Sint-Jozef in Neerpelt, met een aantal bewoners: “Het zijn net de kleine dingen die hen gelukkig maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium