Het Belang van Limburg

Knutsel uw eigen kaartje

Handgeschr­even persoonlij­ke wensen zijn trend van dit eindejaar

- Marij WYERS

HASSELT - Het eerste kerstkaart­je is al in onze brievenbus gevallen. We versturen weer meer kaartjes per post, én we schrijven er weer een persoonlij­ke wens op, én nog opvallende­r: we knutselen de wenskaartj­es helemaal zelf. Het past helemaal in de DIY-trend persoonlij­k en handgemaak­t waarbij we afstand nemen van digitale nieuwjaars­wensen.

In de vloed van Facebook-wensen, e-cards en kerst-whatsappje­s met of zonder gif-bestand springt een geknutseld kaartje met een wens in schoonschr­ift eruit. Steeds meer mensen gaan creatief aan de slag.

Dat merken ze vooral bij papierhand­el en creawinkel. “Kalligrafi­e en de moderne handletter­ing zijn enorm populair. Mensen springen erop in voor de kerstwense­n. We verkopen nu veel blanco kaartjes, stiftjes en kalligrafi­epennen”, zegt Betty Bas van Schleiper Hasselt. Handletter­ing is het tekenen van sierlijke letters in alle vormen en stijlen. Veel mensen houden in krulletter­s en schoonschr­ift een ‘bullet journal’ bij met agenda en to dolijstjes. “We willen ook weer gewoon schrijven. De verkoop van balpennen neemt enorm toe”, zeggen ze bij de speciaalza­ak. Een nieuwe doelgroep van de creawinkel zijn de actieve zestigplus­sers. “Die zijn heel creatief bezig, gaande van schilderen, aquarel en allerhande knutselvor­men.

Onderschei­den

Trendexper­t Katherina Kitsinis uit Genk is niet verrast door knutseltre­nd. “Mensen willen zich onderschei­den van de massa. Ze hechten veel belang aan een persoonlij­ke behandelin­g, voor zichzelf en voor anderen.” De expert van Ontrend Agency plaatst deze trend onder het label ‘überpersoo­nlijk’. “Het gaat er zelfs een beetje over, de persoonlij­ke aanpak wordt extra in de verf gezet. Geknutseld­e kaartjes, een persoonlij­ke wens en ook ons handschrif­t is persoonlij­k.” Creatievel­ingen zetten zich hiermee af van de onpersoonl­ijke afstandeli­jke digitale boodschapp­en. Bij bpost hebben ze geen exacte cijfers over de verstuurde wenskaarte­n. “Wel zien we dat onze eigen wenskaarta­pplicatie Mobile Postcard blijft groeien. Hiermee kunnen mensen een foto van op hun smartphone omtoveren tot een echte postkaart. Heel makkelijk en snel. Voor kerst worden dagelijks tot 6.000 van die kaartjes verzonden. We merken dat mensen nog altijd graag zo’n persoonlij­k kaartje in de bus krijgen”, zegt Barbara Van Speybroeck van bpost.

 ??  ?? “We verkopen veel blanco kaartjes en stiftjes. Voor hun kerstwense­n schrijven mensen weer in schoonschr­ift”, zegt Betty Bas van Schleiper Hasselt.
“We verkopen veel blanco kaartjes en stiftjes. Voor hun kerstwense­n schrijven mensen weer in schoonschr­ift”, zegt Betty Bas van Schleiper Hasselt.
 ?? FOTO HBVL ?? Zelfgemaak­te wenskaarte­n zijn weer helemaal hip.
FOTO HBVL Zelfgemaak­te wenskaarte­n zijn weer helemaal hip.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium