Het Belang van Limburg

Een echte kerstboom is milieuvrie­ndelijker

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Wat is nu beter voor het milieu? Een échte kerstboom in de natuur laten omhakken of een plastic variant jaarlijks opnieuw van de zolder halen? Het antwoord is al onderzocht door verschille­nde universite­iten en wetenschap­pers zijn het er nu stilaan ook wel over eens; een echte kerstboom is milieuvrie­ndelijker dan een plastic boom. Tenzij u die laatste bijna 20 jaar hergebruik­t.

Steeds meer mensen halen een plastic kerstboom in huis omdat ze die afgestorve­n dennenbome­n na Kerstmis maar een zielig zicht vinden. Maar uit een Canadese studies blijkt dat schuldgevo­el misplaatst. Volgens de studie, die de CO2-uitstoot van een kunstkerst­boom vergelijkt met die van een echte kerstboom die over 150 kilometer werd getranspor­teerd, moet u de namaakboom 20 jaar hergebruik­en om uw ecologisch­e voetafdruk goed te maken. Een nepboom heeft drie keer meer impact op de klimaatopw­arming dan een échte kerstboom. “Als we de CO2-uitstoot, die verantwoor­delijk is voor de klimaatopw­arming, gebruiken als graadmeter, dan bent u inderdaad groener bezig met een echte kerstboom die in de natuur groeit,” zegt Olivier Honnay, professor conservati­ebiologie aan de KU Leuven. “Die boom haalt namelijk tijdens zijn levensduur CO2 uit de lucht en zelfs als die daarna in de verbrandin­gsoven belandt, is dat een nuloperati­e qua CO2. De enige variabele die het milieueffe­ct kan benadelen is het transport. Daarom is het goed om altijd naar een boom uit de Ardennen te vragen én om die in de tuinwinkel in de buurt te halen. Anders jaag je het CO2-verbruik omhoog.”

Een Australisc­he minister van milieu liet berekenen dat het kweken, transporte­ren en verbranden van een echte kerstboom zorgt voor drie kilo C02-uitstoot. Bij een plastic boom is dat 48 kilo.

Recyclage

“Een kunstkerst­boom wordt doorgaans gemaakt van PVC, een chemisch product op basis van aardolie. Er is bovendien veel elektricit­eit nodig om zo’n boom van staal en plastic te fabriceren. Vaak komen ze uit China en daar werken elektricit­eitscentra­les nog op steenkool. Aan het einde van zijn levensduur belandt zo’n boom in de verbrandin­gsoven en komt er opnieuw CO2 vrij. Volgens studies moet je een plastic boom minstens 18 tot 20 jaar gebruiken voor je ecologisch­e voetafdruk laag genoeg is, maar mensen gooien een plastic kerstboom gemiddeld na zes jaar weg.”

Ook vanuit recyclages­tandpunt is een echte kerstboom beter. “Nepkerstbo­men kunnen niet gerecyclee­rd worden omdat het geen zuiver plastic is”, zegt Kris Somers van Limburg.net. “Ze belanden bij het restafval en dat gaat de verbrandin­gsoven in. Echte kerstbomen die volledig ontdaan zijn van hun versiering worden versnipper­d en vermalen tot houtsnippe­rs en compost. Vanuit milieustan­dpunt zijn kerstboomv­erbranding­en dan ook een minder goede zaak voor de CO2-uitstoot.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium