Het Belang van Limburg

Theresa May alweer op bedeltocht in Brussel

- Luc STANDAERT

BRUSSEL - De Britse premier Theresa May was gisteren in Brussel om op de Europese top de 27 andere lidstaten van de Europese Unie te vragen of er toch nog iets kan worden aangepast aan het akkoord over de Brexit, dat zoals het nu is vrijwel zeker zal worden verworpen in het Britse parlement.

Het moeten zware dagen zijn voor Theresa May. Dinsdag was ze al op bedeltocht in Europa met de vraag naar aanpassing­en aan het Brexitakko­ord. Woensdag werd ze geconfront­eerd met een motie van wantrouwen vanuit haar eigen partij, die ze tot verrassing van velen toch weer overleefde. En gisteren was ze alweer in Brussel om haar bijna voormalige partners in de Europese Unie te smeken haar te helpen het Brexitakko­ord te redden. Het antwoord vanuit de Europese Unie is al dagen hetzelfde: wijziginge­n aan het akkoord kunnen niet meer, verduideli­jkingen wel.

Na Nieuwjaar

Voor die verduideli­jkingen verwezen Europese diplomaten gisteren naar de oplossing die in 2016 gevonden is nadat toenmalig Waals minister-president Paul Magnette op het laatste moment ging dwarsligge­n over het CETA-handelsakk­oord tussen de Europese Unie en Canada. Toen werd een 12 pagina’s lange nota aan het akkoord gehecht met uitleg over de toepassing van CETA, die voldoende was om Magnette over de streep te halen.

Of de Britten en de Europese Unie het eens raken over zo’n nota, en of die nota dan voldoende is voor het Britse parlement om het Brexitakko­ord wel goed te keuren, zullen we dit jaar niet meer weten. Theresa May waarschuwd­e voor de aanvang van de Europese top dat er niet meteen een doorbraak verwacht moet worden.

En de stemming in het Britse Lagerhuis komt er pas na Nieuwjaar, zo liet een regeringsw­oordvoerde­r in Londen gisteren weten. Die stemming had dinsdag moeten doorgaan, maar May stelde ze op het laatste moment uit omdat duidelijk was dat het parlement haar akkoord niet zou goedkeuren. Ze heeft zichzelf nu uitstel gegeven tot ten laatste 21 januari, een datum die al akelig dicht ligt bij 29 maart 2019, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, met of zonder akkoord. Dat zou een catastrofe zijn voor Groot-Brittannië, maar ook voor de Europese Unie en niet in het minst voor België. Premier Charles Michel waarschuwd­e gisteren voor de start van de EU-top dat er in België 70.000 banen verloren dreigen te gaan in het geval van een Brexit zonder akkoord. “De Britten hebben met hun referendum gekozen voor het avontuur, voor een vorm van chaos… Dat wil ik niet voor België”, aldus Michel.

 ?? FOTO AP ?? Theresa May krijgt een zoen van Juncker, maar kan ze nog meer uit de brand slepen?
FOTO AP Theresa May krijgt een zoen van Juncker, maar kan ze nog meer uit de brand slepen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium