Het Belang van Limburg

Philips schrapt 158 jobs in zijn lampenfabr­iek in Turnhout

-

TURNHOUT - Bij de vestiging van lampenfabr­ikant Signify in Turnhout, het voormalige Philips Lighting, verdwijnen 158 banen, ongeveer een op de vier. Dat is donderdago­chtend aangekondi­gd tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad.

“We hadden ons verwacht aan banenverli­es”, zegt ABVV-afgevaardi­gde Erwin Oris. “Maar 158 jobs is wel erg veel: dat is ongeveer een op de vier banen.” De afslanking past volgens Oris binnen een meerjarenp­lan om te kampen met de krimpende markt van traditione­le lampen. “Elk jaar moeten we rekening houden met een verlies van ongeveer vijf procent banen. Dit jaar is het dus een pak meer.”

Led

Het banenverli­es is een gevolg van de opkomst van led-verlichtin­g. Door de opkomst van zuinigere led-verlichtin­g daalt de vraag naar de convention­ele verlichtin­g die in Turnhout wordt geproducee­rd. “Die marktvraag is de laatste tijd sneller aan het krimpen dan geanticipe­erd”, zegt woordvoerd­er Roel Dekoninck. In 2017 kondigde het bedrijf aan dat het personeels­bestand tegen 2020 met 30 procent zou afnemen. Door de snel krimpende markt zal die personeels­daling nu waarschijn­lijk nog groter zijn.

De hervorming bij Philips Turnhout, dat in mei haar naam veranderde naar Signify maar wel nog steeds producten onder de merknaam Philips produceert, is de zoveelste in een lange geschieden­is van inkrimping­en bij de lampenfabr­ikant. Al sinds 2004, toen in Turnhout ruim 2.500 mensen in dienst waren, wordt de fabriek stelselmat­ig afgebouwd. In 2015 kondigde de fabriek 159 jobs ontslagen aan. Vorig jaar sneuvelden er 78 jobs.

Op dit moment werken er 640 medewerker­s (425 arbeiders en 215 bedienden) bij Signify in Turnhout.

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium