Het Belang van Limburg

Mysterieuz­e ‘bromtoon’ houdt Lanakenare­n uit hun slaap

Gemeente wil nieuw onderzoek Milieu-inspectie

- Miranda GIJSEN

De gemeente Lanaken is met een eigen onderzoek gestart om de oorzaak van een mysterieus, storend brommend geluid te achterhale­n. Via een meldingsfo­rmulier op de website kunnen inwoners hun waarneming­en registrere­n. Daarnaast voert de gemeente ook eigen metingen uit. “We hopen zo de Milieu-inspectie te kunnen overtuigen om een nieuw onderzoek naar de geluidshin­der te starten”, zegt milieusche­pen Christel Gorissen (sp.a-Groen).

“Voeoeoeoe...voeoeoeoe, alsof er lucht door een smalle pijp wordt geblazen”, zo beschrijft een buurtbewoo­nster van het Europaplei­n de storende lage bromtoon die ze zowel overdag als ’s nachts hoort in het centrum van Lanaken. “Ik hoor het nu al zes jaar. Het afgelopen weekend was het weer erg, zelfs boven de stormwind en het geluid van de televisie, kon je de bromtoon horen. Ik heb van 3 uur ’s nachts tot 7 uur in de ochtend wakker gelegen. Slaapstoor­nissen heb ik ervan. Meermaals ben ik al gaan aankloppen bij de gemeente, maar zonder resultaat.”

Al drie jaar stelt ook oppositier­aadslid Rudi Mechels (CD&V) vragen over de geluidsove­rlast in Lanaken. “Ik heb zelfs meldingen uit Rekem, Briegden, Neerharen en Veldwezelt gekregen. Wij hebben het gevoel dat de gemeente deze klachten niet ernstig neemt”, zegt Mechels. “Een onderzoek van de Milieu-inspectie eind 2015, begin 2016 wees geen duidelijke bron aan. Het vermoeden bestond wel dat het geluid afkomstig was van papierprod­ucent Sappi of chemiebedr­ijf Celanese. Maar dat verband kon niet worden aangetoond. Intussen blijven de klachten aanhouden.” Schepen van Milieu Christel Gorissen bevestigt dat er toen niet eenduidig kon worden vastgestel­d dat een van de bedrijven aan de oorzaak ligt van de hinder. “Bovendien zijn Sappi en Celanese in orde met de VLAREM-wetgeving en kunnen wij als gemeente hierin geen verdere stappen nemen”, zegt Gorissen. “De inspectie gaf toen aan dat de resultaten sterk wezen in de richting van het wegverkeer op de Europalaan. Maar het Agentschap Wegen en Verkeer weerlegt dat op basis van verschille­nde studies.”

Geldsommen

Op de gemeentera­ad van 27 augustus zette Mechels het punt opnieuw op de agenda. Uit documenten waarover Mechels beschikt, blijkt dat twee families uit Lanaken respectiev­elijk een geldsom van 237.752 Belgische frank (5.900 euro) en 206.002 Belgische frank (5.100 euro) hebben ontvangen om hun klacht tegen het bedrijf Celanese in te trekken. “Dit bewijst dat Celanese de veroorzake­r is”, stelt oppositier­aadslid Christel GORISSEN

Schepen Mechels. “Er werden isolerende maatregele­n aangekondi­gd. Maar of die ook zijn uitgevoerd, weet ik niet. Daarom vragen wij dat er een nieuw onderzoek van de Milieu-inspectie komt.” De gemeente wil graag inzage krijgen in deze documenten. “Voor een nieuw onderzoek bij Celanese zijn we afhankelij­k van de goodwill van het bedrijf ”, zegt schepen Gorissen. “Zij zijn wettelijk in orde. Als gemeente kunnen we zo’n onderzoek niet afdwingen. Bovendien moet het bedrijf tijdens zo’n meting zijn activiteit­en stilleggen, dat kan niet altijd zomaar.”

Volgens Petra Czugler, woordvoerd­er van Celanese, is het bedrijf altijd bereid om in een constructi­eve dialoog met de gemeente en de lokale gemeenscha­p te treden. “Wij streven naar volledige naleving van alle toepasseli­jke regelgevin­g. Tot nog toe kwam niet definitief vast te staan dat onze productie-eenheid in Lanaken de oorzaak is van geluidsove­rlast in de regio. We zijn niet op de hoogte van enige regelingen inzake geluidsove­rlast die zouden zijn gesloten met bewoners in het verleden.”

In afwachting is de gemeente wel Geluiden binnen het frequentie­bereik van 20 tot 100 Hertz worden beschouwd als laagfreque­nt. “Het normale bereik van het menselijke gehoor ligt tussen de 20 en 20.000 Hertz”, verduideli­jkt Berdien De Herdt, adviseur Geluid en Trillingen van het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne in Antwerpen. “Mensen omschrijve­n deze hinder vaak als het horen van een ‘bromtoon’. Maar niet iedereen hoort dit laagfreque­nt geluid, omdat het menselijke gehoor niet voor alle frequentie­s even gevoelig is. Vandaag bestaat er in Vlaanderen geen wetgeving voor laagfreque­nt geluid. Er zijn wel verschille­nde meeten beoordelin­gsmethoden. Het lokalisere­n van een vermoedeli­jke bron is technisch een complex gegeven, omdat laagfreque­nt geluid ver draagt en de richting moeilijk te bepalen is.” Laagfreque­nt geluid kan ook gezondheid­sklachten geven, zoals onder meer verstoring van de slaap, hoofdpijn, stress of een gevoel van druk op de oren. gestart met een eigen onderzoek. “We voeren metingen uit, enkele personeels­leden houden een geluidsdag­boek bij en inwoners kunnen via onze website meldingen doorgeven. Op 11 januari zitten we opnieuw aan tafel met de Milieu-inspectie. We hopen dan een voldoende lijvig dossier te hebben om hen te overtuigen van een nieuw onderzoek.” Tot hiertoe ontving de gemeente al dertig meldingen.

→ Wie graag een melding doorgeeft, kan dat

op www.lanaken.be/laagfreque­ntgeluid.

We voeren metingen uit, enkele personeels­leden houden een geluidsdag­boek bij en inwoners kunnen via onze website meldingen doorgeven

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? “Wij hebben het gevoel dat de gemeente deze klachten niet ernstig neemt”, zegt CD&V-gemeentera­adslid Rudi Mechels .
FOTO JEFFREY GAENS “Wij hebben het gevoel dat de gemeente deze klachten niet ernstig neemt”, zegt CD&V-gemeentera­adslid Rudi Mechels .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium