Het Belang van Limburg

“MET JUISTE WAPENS”

PHILIPPE CLEMENT fier op Europees parcours

- Marnik GEUKENS

“Een trofee is dit niet. Maar ik ben wel heel fier dat we verdiend groepswinn­aar geworden zijn, met telkens andere spelers in de schijnwerp­ers. Dat illustreer­t de kracht van ons collectief”, glunderde Philippe Clement, die verraste met de keuze voor Gano, Seck en Paintsil. “We gebruikten de juiste wapens op het juiste moment.”

uitgereken­d Gano en Paintsil de wedstrijd al binnen de vijf minuten beslisten, plezierde de coach extra.

“Het ontbrak ons in de competitie de jongste weken aan efficiënti­e, daar hebben we in de wedstrijdv­oorbereidi­ng de nadruk op gelegd. Ik wilde scherpte en focus, de groep heeft dat schitteren­d opgepikt. Je zag voor de rust ook dui- delijk waarom we de lengte van Gano en Seck nodig hadden in onze rechthoek. En dat Paintsil met zijn diepgang Sarpsborg kon pijn doen. Intussen kregen andere spelers rust, er wachten ons nog vier zware wedstrijde­n in 2018.” “Ik ben blij dat we de zestiende fiDat nales van de Europa League op zo’n overtuigen­de manier bereikt hebben. Dit is belangrijk voor de spelers die zich graag tegen nog grotere ploegen willen bewijzen. En voor onze club en onze supporters, die weer een belangrijk­e steun waren. Hierdoor krijgen we hopelijk nóg meer geloof in eigen kunnen.”

Beste ploeg van 2018

Clement heeft niet meteen een favoriete tegenstrev­er in de zestiende finales.

“(Lacht) Als ik een naam noem, wordt die het toch niet. Ik hoop dat het geen verre verplaatsi­ng wordt, daarvoor is de kalender te druk. Onze ambitie? Wij willen alles winnen, maar de Europa League wordt iets te lastig, vrees ik. We willen zo ver mogelijk geraken.”

De Genkse coach wil de focus eerst op de vier resterende matchen in 2018. “Als we ons woensdag kunnen plaatsen voor de halve finales van de beker én daarna als leider het kalenderja­ar afsluiten, zal ik een héél tevreden trainer zijn. Dan zijn we officieel de beste ploeg van 2018.” Sarpsborg-coach Geir Bakke stelde vast dat zijn ploeg gewogen en te licht bevonden werd. “Genk was de beste ploeg in onze groep, dat had ik vooraf al aangekondi­gd. Zij hebben veel dingen blootgeleg­d, waar we uit kunnen leren. We zullen Europa missen volgend seizoen, maar in 2020 zijn we terug!”

BESIKTAS - MALMÖ 0-1

Ook Zweden verrassend verder

Naast KRC Genk plaatste ook Malmö zich verrassend voor de zestiende finales. De Zweden gingen dankzij een goal van Antonsson winnen op Besiktas, dat Quaresma zag afdruipen met een rode kaart.

BESIKTAS: Karius - Dorukhan, Uysal, Vida, Adriano - Medel, Ljajic, Özyakup (60’ Tore) Quaresma, Vagner Love (72’ Larin), Pektemek (78’ Aksoy).

MALMÖ: Dahlin - Nielsen, Bengtsson, Safari (55’ Brorsson)- Lindheim, Bachirou, Lewicki, Traustason (75’ Christians­en), Rieks (80’ Larsson) - Antonsson, Rosenberg. DOELPUNTEN: 51’ Antonsson 0-1.

RODE KAART: 65’ Quaresma.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De spelers bouwden na afloop een feestje met de fans. “Zij waren weer een belangrijk­e steun”, aldus Clement.
FOTO JEFFREY GAENS De spelers bouwden na afloop een feestje met de fans. “Zij waren weer een belangrijk­e steun”, aldus Clement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium