Het Belang van Limburg

“Niet pretentieu­s worden”

Marc Brys wil het beter doen tegen ‘kleintjes’ Lokeren, Kortrijk en Oostende

- Gunter SCHOOFS

STVV is de ploeg in vorm. Toppers Anderlecht, Antwerp en Standard ondervonde­n het aan den lijve. Maar kunnen de Kanaries ook punten oogsten tegen de kleinere namen? Als de Haspengouw­ers echt willen meedoen voor play-off 1, zullen er in het drieluik Lokeren, Kortrijk en Oostende nog punten gepakt moeten worden. “Liefst meer dan 4 op 9 in de heenronde. We zullen die matchen niet pretentieu­s aanvatten”, zweert Marc Brys, die commentaar geeft bij enkele straffe statistiek­en van zijn ploeg.

1. STVV voert klassement van

laatste vijf wedstrijde­n aan

1. STVV

2. ANTWERP EN CHARLEROI

4. CERCLE

5. AA GENT EN ZULTE WAREGEM

7. ANDERLECHT, STANDARD, OOSTENDE EN KORTRIJK

11. KRC GENK

STVV puurde uit het vijfluik Zulte Waregem, Eupen, Anderlecht, Antwerp en Standard liefst 13 op 15 en voert daarmee het klassement aan op basis van de laatste vijf wedstrijde­n.

Marc Brys: “Staan we helemaal op kop dan? Dat verbaast me. Hoewel, elk punt dat we pakten, haalden we verdiend. Dat maakt het bijzonder. Er zaten geen lucky shots tussen. We zaten helemaal in de juiste flow.”

2. STVV leidt klassement

onderlinge duels top zes

1. STVV

2. KRC GENK

3. CLUB BRUGGE

4. ANDERLECHT

5. ANTWERP

6. AA GENT

STVV klopte Anderlecht, Antwerp (2x) en AA Gent al en speelde gelijk tegen KRC Genk, Anderlecht (uit) en Club Brugge. Daarmee pakte het 15 op 21. Brys: “We verloren tegen geen enkele topper. Dat wil zeggen dat we niet toevallig in de top zes zijn geraakt. De statistiek­en die we al lieten optekenen tegen de topploegen, moeten we koesteren, want dit flik je niet elk seizoen.”

3. STVV boekte 11 op 15 tegen

de staartploe­gen

LOKEREN (THUIS): WAASLAND-BEVEREN (UIT): MOESKROEN (THUIS): ZULTE WAREGEM (THUIS): EUPEN (UIT):

STVV deed het ook tegen de staartploe­gen lang niet onaardig. 11 op 15 is lang geen slecht cijfer. Brys: “Het punt dat Lokeren bij ons kwam pakken in het begin van het seizoen was dan nog via een hold-up. En in Waasland-Beveren was er dat doelpunt van Bezus dat vreemd genoeg afgekeurd werd. Als het 0-2 werd, verloren we daar nooit punten. Die twee gelijke spelen hadden dus zelfs overwinnin­gen kunnen of moeten zijn.”

4. STVV pakte met 12 op 27 nu al meer uitpunten onder Brys dan onder Leko (5/45) en De Roeck (10/45)

KRC GENK (UIT): WAASLAND-BEVEREN (UIT): AA GENT (UIT): ANDERLECHT (UIT): EUPEN (UIT): ANTWERP (UIT):

STVV kampte jarenlang met een uitcomplex. Dit seizoen maken de Kanaries daar helemaal komaf mee.

Brys: “Meer punten uit halen dan thuis, zal wellicht niet snel gebeuren. Dat is logisch. Maar ons voetbal op verplaatsi­ng mag gezien worden, we gaan ook dan voor de overwinnin­g. Het geloof in uitzeges maakt ons sterk. Soms wordt ons kunstgras erbij gehaald om te spreken over ons thuisvoord­eel, maar dat vind ik zever.”

5. STVV pakte in het drieluik Lokeren, Kortrijk en Oostende ‘maar’ 4 op 9 in de heenronde

LOKEREN (THUIS): OOSTENDE (THUIS): KORTRIJK (UIT):

Tegen de toppers leverde STVV al fantastisc­h werk. Kan STVV de lijn doortrekke­n tegen de zogezegde kleinere ploegen? Want in het tweeluik Kortrijk-Charleroi kende Sint-Truiden eerder in het seizoen al de enige, kleine dip. In de heenronde pakte STVV ‘maar’ 4 punten tegen de volgende drie tegenstand­ers. Voor Nieuwjaar staan nog confrontat­ies met Lokeren, Kortrijk en Oostende op het programma.

Brys: “Dat drieluik dat er nu aankomt, is allicht moeilijker dan dat wat voorbij is tegen Antwerp, Anderlecht en Standard. Een topploeg voetbalt open tegen ons. Lokeren zal dat straks niet doen en zal dus een stuggere tegenstand­er worden waar we oplossinge­n tegen moeten vinden. We zullen de volgende wedstrijde­n zeker niet pretentieu­s aanvatten. Dat zou dom zijn. Of ik tevreden zou zijn met opnieuw een 4 op 9 tegen Lokeren, Kortrijk en Oostende? Helemaal niet.”

Pirard weer paraat -

Lucas Pirard, die woensdag aan de kant bleef omwille van een handblessu­re, trainde gisteren weer mee. Hij is allicht fit voor Lokeren.

 ?? Foto ISOSPORT ?? De Kanaries blonken uit in de toppers, maar moeten het nu ook waarmaken tegen de ‘kleinere’ ploegen.
Foto ISOSPORT De Kanaries blonken uit in de toppers, maar moeten het nu ook waarmaken tegen de ‘kleinere’ ploegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium