Het Belang van Limburg

Studio Stad

-

Na de inscheping van burgemeest­er en schepenen en hun gevolg bleef het ‘oude stadhuis’ aan het Groenplein een beetje verweesd achter. Oké, men had al beslist dat het voor officiële plechtighe­den, ceremonies en trouwerije­n zou gehandhaaf­d blijven, maar voor de rest was het een beetje koffiedik kijken.

Voor de dienst Cultuur was de kous echter nog lang niet af. Er zou en moest een bestemming gevonden worden waar de Hasselaar, de Hasseltse kunstenaar­s en vereniging­en baat bij zouden hebben. En aldus geschiedde. Het huidige cultuurbel­eid, de cultuurdie­nsten en de cultuurkap­itein hebben de trossen losgegooid en er gezamenlij­k hun schouders gezet onder de wildste plannen. Gedragen door ideeen, werklust en motivatie vanuit die richting kon het haast niet fout lopen. En dus werd de eerste verdieping van het ‘aat staduis’ een multifunct­ioneel toon- en luisterpla­ats waar eenieder van ons terechtkan om tentoon te stellen, te musiceren of gewoon te vergaderen (maar dat laatste deden ze vroeger ook al ten overvloede). Studio Stad was daarmee een feit. Maar er zit nog meer in de cultuurpij­p. Heel de zolderverd­ieping wordt nog opgeknapt en ingericht en dat creëert perspectie­ven, althans voor wie goede benen heeft want voor de beklimming naar de hoogte top in de nieuwe tempel zijn we voorlopig nog aangewezen op de trappen van in de tijd van de Graven van Loon. Toen hadden de mensen nog korte benen. De lift zit in de planning maar we moeten er nog een beetje op wachten.

Dit wapenfeit toont aan dat cultuur hoog in de vaandelmas­t van ons stadsbestu­ur heeft gewapperd. Het is te hopen dat het departemen­t cultuur in de komende jaren niet als een annex - een meenemertj­e - gaat beschouwd worden want het zou menig Hasselaar wel eens in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Voor je het weet trekken ze gele hesjes aan en enteren ze ‘t Scheep.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium