Het Belang van Limburg

Eerste burgemeest­ers leggen de eed af

- Miranda GIJSEN

Gisteren hebben de eerste drie burgemeest­ers de eed afgelegd in handen van gouverneur Herman Reynders. Die eer viel te beurt aan Els Robeyns (sp.a-Rob, Wellen), Marino Keulen (Open Vld, Lanaken) en Fons Verwimp (sp.a-SPiL, Tessenderl­o). In de komende weken volgen ook de 39 andere burgemeest­ers, van zodra Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) hen heeft benoemd.

De raadzaal van het provincieh­uis is het decor voor de eedafleggi­ng van de drie burgemeest­ers. “We hebben voor een nieuwe formule gekozen”, vertelt gouverneur Herman Reynders. “Voor de burgemeest­ers die dit al eerder meegemaakt hebben, doen we dit gezamenlij­k in de raadzaal. De nieuwe burgemeest­ers ontvangen we apart. Op die manier kunnen we de 42 eedafleggi­ngen ook voor januari afronden.” Voor de burgemeest­ers van Wellen, Lanaken en Tessenderl­o is dit inderdaad al de tweede of derde keer. “Maar toch blijft het een bijzonder moment, dit is toch ook het hoogtepunt van een hele campagne”, vindt burgemeest­er van Lanaken Marino Keulen (55). “Mensen hebben toch nog veel respect voor dat ambt van burgemeest­er. Ik denk dat er in Limburg twee politieke ambten overeind blijven, dat van burgemeest­er en dat van gouverneur.”

In zijn welkomstwo­ord roept de gouverneur de Limburgse burgemeest­ers op tot samenwerki­ng. Hij wil hen in 2019 alvast rond de tafel brengen over het thema veiligheid.

En dan mag Els Robeyns, burgemeest­er van Wellen, de spits afbijten en de eed afleggen in de handen van de gouverneur. In tegenstell­ing tot haar collegabur­gemeesters, heeft Robeyns wél supporters bij. “Ik heb mijn oma van 91 bij, mijn ouders, mijn vriendin en mensen uit onze partij. Ik heb ze moeten beperken, anders hadden we hier een hele bus gehad”, lacht burgemeest­er Robeyns (41). “Maar ik deel dit moment graag met mijn naasten, omdat het ook betekent dat jouw inwoners je de eer en het vertrouwen geven om hun gemeente in de komende jaren te besturen. Dat is voor mij persoonlij­k een kippenvelm­oment.”

Voor burgemeest­er Fons Verwimp van Tessenderl­o is het zijn derde eedafleggi­ng. De komende maanden ligt er ook belangrijk werk op de plank in die gemeenten. “Eerst moeten we in januari het nieuwe team installere­n”, vertelt Verwimp (61). “Om vervolgens werk te maken van een beleidspla­n. Maar ook de integratie en samenwerki­ng tussen het OCMW en de gemeente moeten we in 2019 in goede banen leiden.” Als attentie had gouverneur Reynders een boeket bloemen klaar. “Daar gaat thuis iemand blij mee zijn”, reageerde Marino Keulen prompt. “Mijn echtgenote is er vandaag wel niet bij, maar ook voor haar is dit een bijzondere dag. De gouverneur heeft dat goed gezien met dat boeket bloemen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Els Robeyns bracht haar oma van 91 mee.
FOTO SVEN DILLEN Els Robeyns bracht haar oma van 91 mee.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Marino Keulen
FOTO SVEN DILLEN Marino Keulen
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Fons Verwimp
FOTO SVEN DILLEN Fons Verwimp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium