Het Belang van Limburg

Nog geen beslissing in verzoek Groen voor hertelling in Bilzen

-

De Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen heeft donderdag het verzoek van Groen-Bilzen voor een hertelling behandeld. “We hebben geluisterd naar de argumenten van Groen en van de stad Bilzen, maar we houden de zaak nog in beraad”, zegt voorzitter Herman Matthijs. De Raad moet in deze zaak voor 25 december een beslissing nemen.

Groen-Bilzen diende op 14 november een klacht in bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen. “Na een grondig dossier te hebben opgebouwd, zijn we tot het inzicht gekomen dat zowat in de helft van de kiesbureau­s slordighed­en zijn opgetreden”, zei Johan Danen van Groen-Bilzen eerder in deze krant. Mocht de Raad instemmen met de klacht en een hertelling bevelen, dan kan dat grote politieke gevolgen hebben in Bilzen. De nieuw gevormde coalitie (Beter Bilzen, N-VA en Bilzen Bruist) heeft de meest Johan DANEN

Groen krappe meerderhei­d: 16 op 31 zetels. Groen-Bilzen zegt dat het maar vijf stemmen tekortkomt voor een tweede zetel. Daarmee zou de nieuwe meerderhei­d, en tegelijk ook de oude, geen meerderhei­d meer hebben in de raad. Ook zou er een kentering in de meerderhei­d komen als drie stemmen van Bilzen Bruist naar Groen zouden gaan.

Tweede Bilzense klacht

Er is nog een tweede Bilzense klacht. Die komt van Trots op Bilzen. De partij van Johan Sauwens is met 12 zetels met voorsprong de grootste fractie in de nieuwe gemeentera­ad vanaf 1 januari, maar vraagt zelfs om een nietigverk­laring van de verkiezing­en in Bilzen. Die klacht wordt pas op 27 december een eerste keer behandeld door de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen.

De andere Limburgse dossiers Kortessem, Lummen en Nieuwerker­ken - moeten de komende dagen ook nog aan bod komen. Alleen de kwestie Halen is behandeld. Daar bleek een hertelling terecht en verschoven een aantal voorkeurst­emmen bij CD&V-verkozenen. De klachten van Lummen en Kortessem zijn gelijkaard­ig. In naam van de lokale CD&V wordt ook daar een hertelling van de voorkeurst­emmen van CD&V-kandidaten gevraagd. Alleen in Nieuwerker­ken is het een kandidaat van GBL die in persoonlij­ke naam, een hertelling wil.

We zijn tot het inzicht gekomen dat zowat in de helft van de kiesbureau­s slordighed­en zijn opgetreden

 ?? Foto ID/ ?? Johan Danen
Foto ID/ Johan Danen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium