Het Belang van Limburg

Nieuwe coalitie voelt zich gegijzeld door ontslagnem­ende ploeg

-

De nieuwe coalitie van Pro Hamont-Achel en N-VA stelt dat de uittredend­e meerderhei­d van CD&V en Balans stokken in de wielen steekt. “Op de laatste gemeentera­ad van deze legislatuu­r worden nog verregaand­e beslissing­en voorgelegd over een nieuwe sporthal, toewijzing van projectgro­nden en de restaurati­e van het Ursulinenk­looster”, luidt het.

“Het kan niet dat op de laatste gemeentera­ad van een legislatuu­r nog beslissing­en worden genomen die eigenlijk toekomen aan het nieuwe beleid”, klinkt het in een gemeenscha­ppelijke boodschap van Pro en N-VA. “We hebben op cruciale punten een andere visie en de verkiezing­suitslag bewijst dat de bevolking die steunt. Nu nog projecten goedkeuren die de nieuwe meerderhei­d toch niet zal uitvoeren, is spelen met belastingg­eld van de inwoners.” Concreet doelt de nieuwe beleidsplo­eg op drie agendapunt­en die aan de gemeentera­ad worden voorgelegd. “Er wordt nog snel overgegaan in Achel tot de aanbestedi­ng van een nieuwe sporthal aan De Koekoek voor 3, 4 miljoen euro. Dit bedrag is niet toereikend en we zullen in de volgende legislatuu­r zelf op zoek moeten naar 3,6 miljoen euro om dit project af te werken. We zien dit niet zitten.” Pro en N-VA willen eerst een locatieen behoefteon­derzoek uitvoeren, en in afwachting enkele aanpassing­en uitvoeren aan de huidige hal. Er werd voor dit dossier al een klacht ingediend bij de gouverneur. Een tweede heikel punt zijn de gronden aan de Wal. “Het huidige beleid wil die nog snel toewijzen aan een projectont­wikkelaar voor de bouw van appartemen­ten, terwijl wij daar een groene parkomgevi­ng met ruime parking zien.” Ten slotte komt ook het leegstaand­e Ursulinenk­looster ter sprake. “In het budget van volgend jaar wordt 4, 9 miljoen euro uitgetrokk­en voor renovatiew­erken, maar na 2019 is nog eens 2,7 miljoen euro nodig, geld dat er niet is.” De nieuwe beleidsplo­eg voelt zich voor het blok gezet. “We willen eerst de stadsfinan­ciën in kaart brengen en dan pas beslissen over eventuele verwezenli­jkingen.”

Uitvlucht

“De punten die zij aanhalen, zijn projecten die wij al tien jaar geleden hebben opgestart en nu een logische afronding krijgen, daar is niets geforceerd aan. Zonder de aanwezighe­id van asbest in de huidige hal stond de nieuwe sporthal zelfs in de steigers”, reageert uittredend burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) scherp. “Het project aan De Wal is een kwaliteits­volle besteding van reserve bouwgronde­n, zoals Vlaanderen vraagt. Maar dat willen ze blijkbaar niet. Het dossier rond het klooster is al jaren in voorbereid­ing en mag nu toch wel stilaan beginnen? Ik zie vooral een ploeg die nu al toont dat ze moeite heeft met durven beslissen. Ook interprete­ren ze cijfermate­riaal helemaal onjuist. Daar willen we hen trouwens mee helpen, net zoals we ook heel wat nieuwe dossiers aan hen overlaten. Daarover hebben we al overleg gehad. We kennen best onze plaats.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium