Het Belang van Limburg

“Stad moet promotaks innen”

Geen eindejaars­actie van middenstan­d dit jaar

- Patrick BREBELS

Geen eindejaars­actie van de Breese zelfstandi­gen dit jaar. Middenstan­dsorganisa­tie BreeZO! maakt op dit ogenblik immers een doorstart. “We plannen in de loop van het voorjaar wel een alternatie­ve actie”, aldus voorzitter in lopende zaken Lode Tijskens.

“Toen ik begon als voorzitter van de Breese zelfstandi­gen, telde onze vereniging nog 112 betalende leden. Momenteel zijn dat er nog maar een 50-tal”, zegt Tijskens. Daarom organiseer­de de middenstan­dsorganisa­tie een enquête bij de Breese zelfstandi­gen. “Velen weten niet waar BreeZO! voor staat en wat de inbreng van het stadsbestu­ur is: dat zorgde voor heel wat verwarring en discussie. We willen nu een doorstart maken, met mogelijk een andere naam en een aantal nieuwe leden om onze vereniging een nieuw elan te geven. Er komt ook een werkgroep ‘promotie & animatie’ die de troeven van het centrum in de verf zal zetten. En we reiken de hand naar het stadsbestu­ur om samen te werken aan een goed middenstan­dsbeleid.”

Taks

De zelfstandi­genorganis­atie pleitte ook voor de invoering van een verplichte ‘promobijdr­age’ die door de stad geïnd moet worden. Samen met de 20.000 euro subsidie die de stad jaarlijks in de kas van de middenstan­dsorganisa­tie stort, zou dit dan een bijkomende financiële input van 50.000 euro betekenen. Tijskens: “Op deze manier draagt elke zelfstandi­ge bij aan de werking van onze vereniging, en niet enkel de betalende leden. De acties die we organisere­n, komen immers iedere zelfstandi­ge ten goede. Het is dus niet meer dan normaal dat iedereen bijdraagt. Met een budget van 70.000 euro kan je bovendien heel wat organisere­n.”

Uit een rondvraag blijkt echter dat niet alle zelfstandi­gen zo’n ‘promobijdr­age’ zien zitten. “Eerst eens zien wat men met dit geld wil doen”, klinkt het. “Gaat men acties organisere­n die alleen de horeca plezieren of kan iedereen

Geen controle

Maar burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) ziet zo’n verplichte promobijdr­age niet zitten. “Eigenlijk zouden we dan een taks moeten opleggen aan alle zelfstandi­gen en dat geld dan ter beschikkin­g stellen van de middenstan­dsorganisa­tie. Op die manier hebben we geen controle over hoe dit belastingg­eld besteed wordt en kunnen we ons als bestuur dus ook niet verantwoor­den. We blijven wel de jaarlijkse bijdrage van 20.000 euro storten om een middenstan­dsactie te ondersteun­en en onze centrumman­ager zal de middenstan­ders met raad en daad bijstaan. Met dit vernieuwd bestuur kan de Breese middenstan­d haar toekomst zelf in handen nemen en zo hoort het ook. We nemen de uitgestoke­n hand dan ook graag aan en gaan samen voor een ondernemen­d centrum.”

 ?? FOTO PABR ?? Voorzitter Lode Tijskens wil de Breese middenstan­d een nieuw elan geven.
FOTO PABR Voorzitter Lode Tijskens wil de Breese middenstan­d een nieuw elan geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium