Het Belang van Limburg

Actieplan tegen wildcrosse­rs boekt voorzichti­g succes

-

Het voorbije jaar werden in Hamont-Achel, Lommel en Meeuwen in totaal acht wildcrosse­rs betrapt en fiks beboet. Het is het resultaat van een actieplan dat het Parket Limburg, de lokale politie en de Natuurinsp­ectie hebben uitgerold. Hierbij wordt gebruikgem­aakt van een soort trechtersy­steem waarbij wildcrosse­rs zich in het bos klem rijden in een versperrin­g.

Wildcrosse­rs richten niet alleen heel wat schade aan in kwetsbare natuurdome­inen en bossen met hun motorfiets­en, quads en all-terrain voertuigen, maar ze zorgen ook voor onveilige situaties. In 2018 werden gecoördine­erde acties met succes uitgevoerd in de politiezon­es HANO (Hamont-Achel), Lommel en Carma (Meeuwen). Zo konden natuurinsp­ecteurs, boswachter­s en de lokale politie in totaal acht overtreder­s staande houden. Twee overtreder­s waren al gekend bij de Natuurinsp­ectie voor gelijkaard­ige feiten. Hun motorfiets­en werden in beslag genomen. Overtreder­s worden geverbalis­eerd en riskeren een geldboete van minimum 800 euro en mogelijk een gevangenis­straf van 1 maand tot 2 jaar.

Drones

“Wildcrosse­rs begeven zich op de paden voor wandelaars en mountainbi­kers. Als we controles doen, vooral na klachten, deinzen ze er zelfs niet voor terug om onze inspecteur­s te negeren, bijna omver te rijden of gewoon weg te duwen. Vervolgens nemen ze hun vlucht door de paden te verlaten en tussen de bomen te verdwijnen”, schetst korpschef Bart Voordecker­s in Lommel. Daarom wordt er steeds meer gewerkt met een trechtersy­steem. “Je gaat anticipere­n op welke kant een wildcrosse­r zal uitwijken. In meerdere zijpaden voorzie je versperrin­gen, bijvoorbee­ld nadarhekke­n, waar we zorgen dat ze niet kunnen terugdraai­en. Ook hebben we al op een succesvoll­e manier drones gebruikt. Hiermee kunnen we crossers over een groot gebied in de gaten houden en hierop inspelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium