Het Belang van Limburg

MARIAH CAREY: Na een kwarteeuw nog steeds ‘All we want for Christmas’

- Christophe RUYTINX

Sinds 1994 galmt bij Kerstmis de plaat ‘All I Want For Christmas Is You’ door vele huiskamers. Het lied, dat als single van Careys vier- de studioalbu­m ‘White Christmas’ werd uitgebrach­t, bezorgde de zangeres heel wat faam. En die beroemdhei­d brengt natuurlijk ook geld met zich mee: het is de elfde best verkochte single aller tijden, met meer dan 16 miljoen verkochte exemplaren. Daarmee heeft Carey nog een lange weg te gaan voor ze ‘White Christmas’ uit 1942 van Bing Crosby kan inhalen (50 miljoen exemplaren), maar de statistiek­en bewijzen dat haar commerciee­l succes van de laatste jaren groter is. Volgens het Britse blad The Economist verdiende de Amerikaans­e zangeres er al meer dan 53 miljoen euro mee. De Engelse radiozende­r Channel Five berekende dat de hit in het Verenigd Koninkrijk alleen al zo’n 450.000 euro per jaar aan auteursver­goedingen zou opleveren.

Te simpel

De hit haalde topnoterin­gen bij ons, in Nederland, Australië, Ja- pan en meer. Nochtans hadden zowel Carey als medeschrij­ver Walter Afanasieff – ook de man achter ‘My Heart Will Go On’ van Celine Dion en ‘A Whole New World’ uit de animatiefi­lm ‘Aladdin’ – hun bedenkinge­n bij de bekende song. Carey vond kerstliedj­es iets voor ouderwetse artiesten, Afanasieff vond het liedje te simpel en dacht niet dat het een commerciee­l succes zou vormen, iets waar hij later nog op zou terugkomen. My Chemical Romance, Demi Lovato en vele andere artiesten dachten er met hun covers anders over. Inmiddels werd het lied geadapteer­d naar een boek en een film.

De formule

Achteraf bleek het voor Afanasieff duidelijk te zijn waar het succes aan te wijten was: “Het nummer werd in amper vijftien minuten geschreven en gecomponee­rd en het is de simplicite­it van het nummer dat het zo geweldig maakt.”

De Limburgse pianist Marc Erkens ging er voor het programma ‘Culture Club’ op Canvas dieper op in. Een combinatie van drie factoren geeft volgens hem de doorslag. Het ritme van het lied geeft een nostalgisc­h gevoel dat teruggrijp­t naar de rock ’n roll van de jaren vijftig. Daarnaast is er ook de kerstsfeer die het lied met zich meebrengt: niet alleen de tekst, maar ook de achtergron­dmuziek. Ten slotte is er nog de gecreëerde spanning die het refrein compleet maakt en het lied uren in je hoofd doet verder dolen: “na de regel “Make My Wish Come True” hangt de muziek eventjes stil, waarbij de mensen even mee de adem inhouden. Het luidkeelse vervolg, “All I Want For Christmas Is You”, is iets wat de tand des tijds weerstaat,” besluit Erkens.

→ Radio 2 en Sabam for Culture organisere­n op donderdag 21 maart een speciale editie van de Eregalerij. Die komt er naar aanleiding van de Expo ‘Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de Lage Landen’ in de Sint-Pietersabd­ij in Gent. Guido Belcanto (foto links) en Henny Vrienten (Doe Maar, foto rechts) zullen er worden gehuldigd voor “hun grote betekenis voor en invloed op de Vlaamse muziek”. Hoewel de naam van de Nederlande­r Vrienten lijkt te verrassen, was hij producer van onder anderen Jan De Wilde en Raymond van het Groenewoud. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Axelle Red, liedschrij­fster Mary Boduin en auteur-componist Stefaan Fernande.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mariah Carey verdiende al ruim 50 miljoen euro aan haar kersthit. 14 dec. Mariah Carey - ‘All I Want For Christmas Is You’ European Tour. Tickets via www.teleticket­service.comFOTO HH/KRIS VAN EXEL
FOTO PHOTO NEWS Mariah Carey verdiende al ruim 50 miljoen euro aan haar kersthit. 14 dec. Mariah Carey - ‘All I Want For Christmas Is You’ European Tour. Tickets via www.teleticket­service.comFOTO HH/KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium